Blunder van Thé Dansant zet het AfricaMuseum weer in een slecht daglicht

Blackface op Thé Dansant
Facebook Patricia Slack Blackface op Thé Dansant
Thé Dansant, een festival dat elk jaar een feest organiseert binnen een bepaald thema, kreeg dit jaar voor hun tiende verjaardag het idee om een “Afrohouse”-feestje te geven aan het AfricaMuseum. Een zwart geschminkte man die gefotografeerd werd zorgde voor veel ophef en bracht het AfricaMuseum weer in een slecht daglicht.

“Ethnic, la sape, tribal, colorful en voodoo” , dat was de oorspronkelijke dresscode van Thé Dansant, die voor hun tiende verjaardag dit jaar het Park van Tervuren aan het AfricaMuseum kon strikken. Als snel werd daar negatief op gereageerd en veranderde ergens eind juni de dresscode naar “la sape, colorful, wakanda en future african.” Maar de bezorgdheden van de mensen die eerst negatief op de dresscode reageerden, zijn toch uitgekomen. Het museum kwam bovendien al eerder in de schijnwerpers te staan omdat het niet genoeg een breuk zou vormen met het koloniaal verleden van België.

De originele dresscode van Thé Dansant
SZM De originele dresscode van Thé Dansant

Blackface

Op het feest van zondag 4 juli werd er een man gespot in blackface. Oorspronkelijk was dat een praktijk waarop blanke acteurs zich zwart lieten schminken om een karikaturale rol van een Afrikaan te spelen. “Hoe kan dat nog gebeuren in 2019 en dan vooral net voor het koloniaal museum”, reageren sommigen versteld op sociale media. Daarbij wordt er vooral met de vinger gewezen naar het AfricaMuseum. Maar het museum distantieert zich op zijn beurt van het evenement. Het Park van Tervuren zou ook eigendom zijn van de Regie der Gebouwen, waarvan het AfricaMuseum los van staat. In een bericht, dat vrijdag, voor het evenement werd gepost op hun Facebookpagina stond er te lezen dat “het AfricaMuseum niet verantwoordelijk is voor de communicatie, noch de mensen die er aanwezig zijn of de manier waarop mensen van Afrikaanse herkomst door de organisatie en/of de deelnemers worden gerepresenteerd.”

Culturele toe-eigening

De organisator van Thé Dansant, Kjell Materman, reageert op BRUZZ  dat ze niet aan politiek doen. “Iedereen vult dat in hoe die zelf wilt.” Hij zou zelf niemand hebben gezien met een zwart geschminkt gezicht, maar de foto die voor zoveel oproer heeft gezorgd werd daarvoor wel op hun pagina verwijderd. Verder vertelt hij dat het om een enkeling zou gaan in een groep van 2.000 mensen en voegt daaraan toe: “We mogen toch nog Afrika als dresscode nemen?”

Thé Dansant is niet het enige festival dat aan hun deelnemers vraagt om verkleed te komen. Vorige jaren werden er op het festival We Can Dance in Zeebrugge ook thema’s gekozen als “Native American” of “Desert Dreams”. Voor velen is die culturele toe-eigening van bepaalde volkeren respectloos. “Etnisch, exotisch of Afrikaans is geen kostuum dat je zomaar kan aan- en uittrekken”, zegt Emma Lee Amponsah van Café Congo aan BRUZZ.

We Can Dance heeft komend weekend als thema ook “Safari Nomads”. Daarbij maakte de organisatie een Pinterest pagina, waar een collage van foto’s je zouden moeten inspireren voor je kledij.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Munky Manuka

  Iedereen is welkom op thé dansant, geen vip of andere ‘hokjes’, en net deze sfeer, waar iedereen gelijk is, maakt van onze feestjes een unieke beleving. Ik zie helaas nergens vermelding van donaties aan hulporganisaties, weeshuizen... zowel in Afrika, Azie, Zuid-Amerika. Al jaren werken we met festicups, om zo een steentje bij te dragen aan milieu. Dit jaar planten we zelf een bos. Op vorige edities, Asia, Ali Baba... was er geen ophef lees aub onze gedragsregels en kom zeker eens langs

 • Geert Van Dyck

  Waar niet over gepraat wordt is de loeiharde muziek die in heel het park en in een groot deel van Tervuren ongevraagd de rust verstoorde. Zijn er voor die mensen geen decibelnormen? Het was echt onaangenaam.

 • Kris Decoster

  Hypocriete mening van mensen die er waarschijnlijk niet aanwezig waren. Ikzelf was er wel aanwezig. Niemand die daar "overviel", ook niet de aanwezige afrikanen. Waarom werd er niets vermeld over de geweldige djembesessies die de afrikanen deden op de beats ? Veel mensen liepen ook in afrikaanse kleren, mocht dit ook niet ? Ikzelf heb ook "gebakken bananen" gegeten aan een kraampje uitgebaat door afrikanen. Alleen buitenstaanders achter hun pc zien daar racisme in...

 • Luk Peirlinck

  Eens te meer het extreme er uit halen en dan is het de fout van de organisatie. Zoek niet altijd spijkers op laag water en accepteer de invulling van elke bezoekers. Geslaagd of minder geslaagd.

 • Steven De Proft

  Jongens toch wat is er hier als blunder aan van de organisatie alle! De mensen zouden juist blij moeten zijn dat er zoveel zijn die de Afrikaanse cultuur een warm hart toe dragen en hun zo willen kleden! Als je zelf naar het buitenland gaat naar een feest gaat hebben ze niet liever dan dat ge hun klederdracht volgt en daar beschilderen ze u zelf! Heb zo al genoeg reisprogramma’s gezien en daar vormt dat allemaal geen probleem! Straf de organisatie niet af op een enkeling...