Vrees verkeersoverlast door cinemacomplex

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN TERNAT

Shoppingcenter The Leaf opent dit najaar de deuren. Of er ook een bioscoopcomplex komt, blijft voorlopig twijfelachtig.
Mozkito Shoppingcenter The Leaf opent dit najaar de deuren. Of er ook een bioscoopcomplex komt, blijft voorlopig twijfelachtig.
Het gloednieuwe shoppingcenter The Leaf, op de voormalige Ikea-site, opent dit najaar de deuren. Vastgoedontwikkelaar Redevco wil, aansluitend op het shoppingcenter, ook een cinemacomplex bouwen, maar zowel gemeente als provincie zien dat niet zitten. "We zijn bang voor nog meer verkeersoverlast", zegt burgemeester en lijsttrekker Luc Wachtelaer van 'Voor Ternat'.

De komst van The Leaf veroorzaakt naast heel veel positieve reacties, haast evenveel bezorgde meningen. Een actiegroep wilde de komst van het winkelparadijs tegenhouden, maar ving daarbij bot. De bouw van het shoppingcenter is intussen volop aan de gang. In november openen hier nieuwe filialen van Albert Heijn, Leen Bakker, Action, Bel&Bo, JBC, Torfs, Brantano, Vandenborre, Lunch Garden. Vooraan komt ook een Burger King-restaurant. "Die winkels zullen geen overbelasting betekenen voor ons verkeer en leveren extra werkplaatsen op", benadrukt Luc Wachtelaer. "Maar een bioscoopcomplex met 11 zalen, dat is van het goede te veel. Zowel de provincie als de gemeente hebben beslist dat die cinema er niet mag komen. We denken daarbij vooral aan de mobiliteitsproblemen."


Volgens Wachtelaer kan een bioscoopcomplex ook in de toekomst geen vergunning krijgen. "We hebben vernomen dat Redevco een nieuw dossier opmaakt waarin het bioscoopproject iets kleiner wordt. Maar ook dat dossier zullen we niet goedkeuren. Het ruimtelijk uitvoeringsplan is daarover zeer duidelijk. Recreatie is toegestaan maar het mag niet de hoofdactiviteit worden."


Volgens lijsttrekker Guido Van Cauwelaert van Groen heeft Redevco plannen om aan de bioscoopzalen ook een cultuurzaal te koppelen. "In dat geval moeten we tot een publiek-private samenwerking komen, maar dat idee ben ik wel genegen", zegt hij. "En ook belangrijk: we moeten ook de fietspaden doortrekken tot in het dorpscentrum. Als aan die voorwaarden niet voldaan wordt, hoeft het project niet voor ons."

Een plattegrond van het nieuwe winkelcentrum The Leaf op de voormalige Ikea-site.
rv Een plattegrond van het nieuwe winkelcentrum The Leaf op de voormalige Ikea-site.

Voorwaarde: verkeersstudie

Oppositiepartijen CD&V en N-VA hebben geen principiële bezwaren tegen het bioscoopproject. "Op voorwaarde dat er respect wordt opgebracht voor de Nederlandse taal en dat er geen extra verkeersproblemen ontstaan", zegt lijsttrekker Sven De Paepe van N-VA. "Wij willen daarom dat er een mobiliteitseffectenrapport of Mober wordt opgemaakt. Dat is een volledige verkeersstudie waarbij we te weten kunnen komen of en welke gevolgen een cinemacomplex kan hebben. In die studie moet ook rekening gehouden worden met de nakende uitbreiding van de industriezone tussen de Essenestraat en de N285. Wij vrezen dat de nieuwe bedrijvenzone zwaardere verkeersoverlast kan veroorzaken dan enkele bioscoopzalen."


Eenzelfde geluid bij Michel Vanderhasselt van CD&V. "Eerst willen wij alle concrete gegevens krijgen van het nieuwe dossier", zegt hij. "Als we niet weten hoeveel kleiner het cinemaproject zal worden, kunnen we ook niet verder denken. Wij wachten dus de vernieuwde plannen af."


Open VLD wil dan weer eerst een oplossing voor de mogelijke verkeersoverlast. "Wij hebben niets tegen het bioscoopcomplex maar eerst moet de verkeersinfrastructuur worden aangepast", zegt Angelo Van Wilderen. "Zolang dat niet gebeurt, is een groot bioscoopcomplex onmogelijk. En een kleiner project is volgens mij niet rendabel." (WDS)