Ternat zoekt populairste dialectwoord

‘Oelettervoesj’ en ‘Skippenaesjel’ liggen op kop in peiling

Jeanine Pletinckx en Johan Van Gestel voor de gevel van café Bij Nuyt, zeg maar het hoofdkwartier van het gehucht Skippenaesjel.
Mozkito Jeanine Pletinckx en Johan Van Gestel voor de gevel van café Bij Nuyt, zeg maar het hoofdkwartier van het gehucht Skippenaesjel.
Hét dialectwoord van Ternat? Dat moet je aan de Ternattenaren vragen, tiens. En dat is ook wat Belleman Johan Van Gestel (64) nu doet. Concreet zijn er vijf kanshebbers, de winnaar wordt donderdag bekendgemaakt.

Johan was jarenlang schrijver en uitgever van het reclameblad De Belleman. “Dat blad heeft enkele jaren bestaan en was heel populair”, vertelt hij. “Maar op een bepaald moment heb ik beslist om de publicatie stop te zetten. Ik vond een overnemer, maar de gedrukte Belleman stierf een stille dood. Met de opkomst van het internet, heb ik dan beslist om De Belleman digitaal uit te geven.”

Voor de verkiezing van het populairste dialectwoord deed Johan inspiratie op in Aalst. “Daar werd enkele weken geleden ‘rezzekes’ verkozen tot populairste dialectwoord”, weet hij. “Wij kennen ‘rezzekes’ hier ook, al gebruiken wij ‘arezekkes’. Maar ik wilde dus eens horen welke dialectwoorden zoal gebruikt worden in Ternat.”

De Belleman maakte een voorselectie op, en daaruit werden vijf woorden weerhouden. De inwoners kunnen kiezen uit:

Oelettervoesj: geleidelijk aan

Skippenaesjel: dialect voor Schepenijsel, een volkse wijk in Sint-Katherina-Lombeek

Skofferdaaïnen: schaatsen

Tprinsipoilste: het belangrijkste

Piksossis: salami

Inwoners van Ternat kunnen nog tot woensdag via de Facebookpagina van De Belleman of via de website stemmen voor hun favoriete dialectwoord. Voorlopig liggen ‘oelettervoesj’ en ‘Skippenaesjel’ op kop. In het gehucht Schepenijsel hoopt men alvast op een overwinning. Daar kent cafébazin Jeanine Pletinckx (74), beter gekend als Jeanine van Nuyt, zelfs de afkomst van het woord. “Mijn moeder vertelde me ooit dat Schepenijsel of Skippenaesjel genoemd is naar een schepen die hier ooit gewoond heeft”, klinkt het. “Die man zou IJssel geheten hebben. Het is naar die man dat onze wijk genoemd werd.”

Johan spreekt overigens zelf geen perfect Ternats. “Ik ben afkomstig uit Liedekerke, maar na mijn studies ben ik in Ternat komen wonen”, zegt hij. “Ik spreek wel nog altijd meer Liedekerks dan Ternats. Maar ik begrijp het dialect wel heel goed. De vijf genomineerde woorden worden overigens nog heel veel gebruikt. Of de jonge garde ze nog begrijpt, dat is wat anders. Maar dankzij deze wedstrijd kunnen de jongeren misschien wel extra interesse krijgen voor het dialect van hun dorp.”

Het favoriete woord van Van Gestel haalde de top vijf echter niet. “Ik zou voor ‘anuires’ gekozen hebben, maar dat woord kreeg onvoldoende stemmen”, luidt het. “Het betekent ‘gewoonlijk’, maar eigenlijk is het zo typisch Ternats dat het amper te vertalen is.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.