Ternat gaat voor 21.000 kilo dopjes

ACTIE MOET 8.500 EURO OPLEVEREN VOOR HET CENTRUM VOOR GELEIDEHONDEN

Organisatoren Ann Asselman en Freddy De Braekeleer met een paar dopjes in de handen.
Mozkito Organisatoren Ann Asselman en Freddy De Braekeleer met een paar dopjes in de handen.
Vrijwilligers lanceren op 19 december de 24-uur sorteermarathon voor Music For Life. Een dag lang zullen dopjes gesorteerd worden en verkocht worden aan een recyclagebedrijf. Al het geld gaat naar het BCG, het Belgisch Centrum voor Geleidehonden.

Vorig jaar eindigde de sorteermarathon op 18.500 kilogram, wat gelijk staat aan 6.600 euro. Een groot bedrag, maar dit jaar willen de vrijwilligers nog beter doen. "Een blindengeleidehond kost in totaal 20.500 euro", zegt bezielster Ann Asselman. "De overheid geeft een subsidie van 12.500 euro, dus moeten we 8.500 euro verzamelen om een hond te bekostigen. Dat moet haalbaar zijn."


De dopjesactie ontstond tien jaar geleden. Verschillende scholen in de streek spaarden de dopjes voor de opleiding van blindengeleidehonden. Vijf jaar geleden bracht Asselman alle acties bijeen tot 'Ternat dopt mee'. "Een paar geleden dacht ik ermee te stoppen. We vonden geen locatie meer om alles te recycleren. Tot Horta op de proppen kwam met enkele lege hangars. Dat betekende onze redding", zegt ze. Ondertussen staat het aantal dopjes op 17.000 kilogram. In één week tijd willen de vrijwilligers 4.000 kilogram binnenhalen om hun doel te bereiken. "We hebben enkel vrijwilligers nodig. Iedereen kan zich aanmelden op onze site om mee te sorteren. Met wat geluk halen we onze doelstelling", zegt Asselman.


Met het bedrag worden honden opgeleid, zodat ze blinden kunnen begeleiden in het dagelijkse leven. Kris Vangramberen uit Boutersem werd in 1987 bij een ongeval bijna blind. Door de glasscherven kan hij zo goed als niets meer zien. Enkele jaren geleden kreeg hij een hond van het BCG. Zijn hond, Gwenny, begeleidt hem op straat en laat hem toe zelfstandig te leven. "Gwenny vervangt mijn ogen", zegt hij. "Weinigen beseffen hoe waardevol blindengeleidehonden wel zijn. Zonder mijn hond kan ik niet zelfstandig leven. Op straat wijst ze me de weg."

Kris en pleegouder Cecile met hond Gwenny.
Mozkito Kris en pleegouder Cecile met hond Gwenny.

Hulpeloos

Een paar jaar geleden verloor Vangramberen zijn vorige hond aan een klaplong. Drie maanden zat hij zonder een begeleidende hond. "Het was een ware hel", zegt hij nu. "Ik kon amper nog buitenkomen. Thuis kan ik wel zelfstandig leven, maar eens ik buitenkom, ben ik hulpeloos zonder hond. Daarom is de dopjesactie zo speciaal. Mensen moeten geen geld geven, maar gewoon de dopjes van hun flesjes recycleren. En het maakt voor blinden of slechtzienden een wereld van verschil." Ook Cecile Smet, die pleegouder is voor blindgeleidehonden, beaamt het belang van de actie. Zij zorgt voor de hondjes tijdens hun eerste levensjaren. "Zo geraken ze gewend aan allerlei situaties", zegt Smet. "Honden opleiden is een langzaam proces. Ik doe het op vrijwillige basis. Het is altijd lastig om ze na een jaar weer af te geven, maar als je ze de slechtzienden later ziet begeleiden, dan geeft dat een enorm voldoening."


Aanmelden als vrijwillige recycleerder kan op www.ternatdoptmee.be. De 24-urensorteermarathon start op 19 december vanaf 11u in het dopjeslokaal op de Assesteenweg 117.