Rode Duivels op groot scherm aan sportcentrum

CAFÉBAZEN HOPEN OP 2.000 SUPPORTERS PER WEDSTRIJD TIJDENS EK

Cafébazen Kris De Meuter, Jellen Aeyels, Timo Schoukens en Steven De Loof (v.l.n.r.).
Mozkito Cafébazen Kris De Meuter, Jellen Aeyels, Timo Schoukens en Steven De Loof (v.l.n.r.).
Enkele cafébazen uit Ternat slaan de handen in elkaar om de wedstrijden van de Rode Duivels op het Europees kampioenschap uit te zenden op een groot scherm. De parking van het sportcentrum in de Van Cauwelaertstraat wordt daarvoor omgebouwd tot Duivels Dorp. De organisatoren mikken op 2.000 voetbalsupporters per wedstrijd.

De cafébazen van De Nachtmis, Set-Up en Eetkroeg Manu willen van het EK voetbal in Frankrijk een feest maken. Timo Schoukens (34) van De Nachtmis, Kris De Meuter (39) van Manu en Jellen Aeyels (29) en Steven De Loof (30) van Set-Up bereikten een akkoord met het gemeentebestuur om op 13, 18 en 22 juni een Duivels Dorp te bouwen op de parking van het sportcentrum.

Een voorbeeld van de T-shirts die de cafébazen verkopen.
Mozkito Een voorbeeld van de T-shirts die de cafébazen verkopen.

Fontein

"Twee jaar geleden werden de WK-wedstrijden van de Duivels uitgezonden aan café Manu", vertelt Schoukens. "Toen maakten we gebruik van het pleintje voor het gemeentehuis. Omdat er op dat plein nu een fontein staat, konden we daar niet meer terecht. Daarom verhuizen we."


De cafébazen hopen minstens 2.000 voetbalfanaten te bereiken per wedstrijd. "Tijdens het WK telden we 1.200 bezoekers", luidt het. "Nu werken we met drie cafés samen en hopen we dat aantal nog te verhogen. De voorbereiding is ook sneller begonnen."


Tijdens de wedstrijden van de Rode Duivels is de parking autovrij. Voor het zwembad komt een groot scherm te staan. De cafébazen organiseren de verkoop van drank. Enkele verenigingen zullen zorgen voor hamburgers en hapjes. "We zullen de mensen vragen zo veel mogelijk te voet of met de fiets te komen", zegt Schoukens. "Als iedereen met de wagen komt, zullen er parkeerproblemen ontstaan. We zorgen voor een bewaakte fietsenstalling aan het skatepark. De toegang tot het Duivels Dorp is gratis."


Schoukens en zijn collega's dienden ook al een officiële aanvraag in bij de Europese voetbalbond Uefa. De omvang van de licentiekosten wordt bepaald op basis van het aantal toeschouwers. "Wij betalen 1.000 euro om de wedstrijd uit te zenden", zeggen de cafébazen. "Het grootste deel van het Duivels Dorp wordt niet overdekt. We hopen dus op goed weer. En mocht het een beetje regenen, is dat geen drama. Een beetje regen houdt een echte voetbalsupporter niet tegen."


De cafébazen laten ook originele T-shirts maken, die ze verkopen. De shirts worden bedrukt met slogans als 'Alle wegen leiden naar Romelu' of 'Biertje par Hazard'. "De T-shirts zijn verkrijgbaar via een webshop en kosten 23,50 euro", zegt Schoukens. "Vorige keer hebben we ze gewoon verkocht, maar dat was een rompslomp. De webshop moet alles wat stroomlijnen."