Postfraude maakt opnieuw slachtoffers

OPLICHTERSBENDES BLIJVEN OOK ONZE REGIO TEISTEREN

René Vande Maele (71) is één van de slachtoffers.
Mozkito René Vande Maele (71) is één van de slachtoffers.
In Ternat blijven er slachtoffers vallen door de oplichters die bij bpost facturen onderscheppen en het rekeningnummer wijzigen. Eén van de gedupeerden is René Vande Maele (71). Hij schreef 1.845 euro over naar de oplichters, wat bestemd was voor de firma De Marie. De politie speurt naar de bendeleider.

De bende oplichters die facturen onderschept, het rekeningnummer aanpast naar hun rekening en de factuur nadien weer op de post doet blijft actief. Deze week nog viel er een slachtoffer in Ternat. "Ik had een partij terrastegels gekocht bij De Marie", zegt Vande Maele. "Dat kostte mij 1844,68 euro. De factuur werd opgestuurd. Niets vermoedend schreef ik het bedrag over maar ik kreeg telefoon van mijn bank dat de dienst fraudebestrijding hun had gemeld dat ik was opgelicht en dat ik zo snel mogelijk klacht moest indienen bij de politie. Dat heb ik ook gedaan."


Maar meer informatie kreeg de man niet. "Ik weet niet eens of ik mijn geld ga terugkrijgen", zegt hij. "Ik vraag iets maar krijg geen antwoord. Ik hoop dat, aangezien ze gezien hebben dat het om fraude ging, ze het geld geblokkeerd hebben en terug naar mij gaan overschrijven. Anders zal ik aan De Marie het bedrag nog een tweede keer moeten overschrijven."

De vervalste factuur van De Marie.
Mozkito De vervalste factuur van De Marie.

Vierde geval

Voor De Marie is het op een jaar tijd het vierde geval. "Aan onze klanten hebben ze al zo'n 25.000 euro verdiend", zucht zaakvoerder Michel De Marie. "Een jaar geleden ging het om een aannemer die voor een groot bedrag zaken had gekocht. Die man betaald normaal altijd correct en op tijd en toen we zagen dat hij achterstond met één factuur vroegen we hem hoe het kwam. Na wat onderzoek bleek dat op de factuur een ander rekeningnummer stond. Bij één geval had een klant gezien dat het rekeningnummer anders was en belde om ons om uitleg. Die heeft het dus tijdig opgemerkt. Maar het is vooral frustrerend. We hebben al aangiftes gedaan bij bpost zelf en bij de politie, maar er gebeurt gewoon niets. Die bende blijft gewoon verder werken. Als wij een groot bedrag willen afhalen moeten we tekst en uitleg geven, en die mannen kunnen ze zelfs niet vinden. Er moet dringend iets gebeuren."


De Marie gaat wel maatregelen treffen. "We zijn aan het omschakelen om facturen via mail te versturen", zegt hij. "En facturen over grote bedragen handelen we persoonlijk af met de klanten. Op die manier moeten we niets meer vesturen via bpost."


Ook meubelmaker Marc Segers, een buur van De Marie, is slachtoffer. "Wij hebben een voorschotfactuur van 11.600 euro in de postbus gestoken", zegt Esther Cautaerts, Marc 's vrouw. "We hebben de klant geen tweede keer laten betalen, dus wij zijn de grote verliezer. Zowel wij als de klant hebben klacht neergelegd bij politie en bpost. Ik verwittig de klanten bij grote bedragen nu wel altijd dat ze moeten opletten."

Mozkito

Matongé

De bende bij ons opereert vermoedelijk vanuit de Brusselse Matongéwijk. De meeste daders zijn afkomstig uit Zwart Afrika, meer bepaald uit Congo. Vermoedelijk maken ze deel uit van een internationaal netwerk. De politie kon een verdachte in kaart brengen die verschillende keren in bankfilialen kwam kijken of er nieuwe stortingen waren. Hij wordt ervan verdacht opdrachtgever te zijn. Daarnaast is er sinds kort ook een Litouwse bende aan het werk die op net dezelfde manier te werk gaat.