Kippen en geiten overleven stalbrand, dankzij
alerte buurman

De volledige stal ging verloren door de brand.
Mozkito De volledige stal ging verloren door de brand.
In de Bosstraat in Sint-Katherina-Lombeek is vrijdagavond een stal met opbergplaats volledig in vlammen opgegaan. Een buurman merkte de brand op en schoot de aanwezige dieren te hulp, waardoor alle geiten en kippen het incident overleefden. Wat de brand heeft veroorzaakt, is niet duidelijk, maar kwaad opzet wordt uitgesloten.

Het vuur werd vrijdag rond 21.30 uur opgemerkt door de buurman van twee huizen verder. “Hij belde aan en meldde dat de vlammen al metershoog oplaaiden”, vertelt eigenaar Frans Desmedt (80). “Ik zat met mijn vrouw televisie te kijken en we hadden helemaal niks in de gaten. Nadat ik het gras afgereden had, besliste ik om verder niets meer uit te spoken en de avond in de zetel door te brengen.”

Dieren overleven

Maar dat liep dus even anders. Frans ging snel naar buiten om een kijkje te nemen. “Onvoorstelbaar hoe hevig de vlammen om zich heen grepen”, klinkt het. “Zelf proberen te blussen was onbegonnen werk. Een boerenzoon uit de buurt had de vlammen gezien en snelde te hulp. Hij haalde de geitjes uit de stal. Zonder aarzelen liep hij in ontbloot bovenlijf naar binnen. De dieren staan nu even verderop in een weide van iemand anders. We moeten nog bekijken wat we daarmee gaan aanvangen. De kippen werden ook tijdig buiten gehaald en lopen hier nu rond in de tuin. Alle beesten hebben de brand dus overleefd.”

Mozkito

Asbest

Naast het stalletje was er ook een opbergplaats. “Voor al het materiaal en de machines waarmee ik in de tuin werk”, knikt Frans. “De grasmaaier was nog maar een jaar oud, er stond ook een nieuwe machine van enkele honderden euro’s, en een betonmolen. De knallen volgden elkaar op tijdens de brand. De buren hebben wel nog snel een aanhangwagen die tegen de stal stond kunnen wegduwen.”

Weinig gevaar

De brandweerzone Vlaams-Brabant West snelde ter plaatse en zorgde ervoor dat de brand beperkt bleef tot de stal en een aangrenzende boom. De houten stal ging wel volledig in vlammen op. “En het dak bestond uit asbestplaten”, weet Frans. “Mogelijk hebben er zich asbestdeeltjes verspreid in de omgeving. Een groot deel van mijn tuin is afgezet en ook een deel van die van mijn buren. Zaterdagochtend is al iemand van een firma een kijkje komen nemen. Maandag weten we normaal meer over hoe ze het hier gaan aanpakken. Groot gevaar zou er niet zijn, maar als we niet op het vervuilde deel moeten zijn, blijven we er toch beter weg.”

Mozkito

Nieuwe stal

De oorzaak van de brand is niet geheel duidelijk. Mogelijk gaat het om een kortsluiting, maar kwaad opzet wordt in ieder geval uitgesloten. “De burgemeester (Michel Vanderhasselt red.) kwam ook ter plaatse”, besluit Frans. “Een vriendelijke man. Ik ga met hem nog bespreken wat ik moet doen om een nieuwe stal te bouwen. Zelf ben ik altijd metser geweest, dus ik denk er nu aan eentje te metsen met daarop metalen platen als dakbedekking. Dan ben ik beter beschermd tegen brand.”

MozkitoReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.