Kerk decor voor hippe modeshow

ENIGE VOORWAARDE VAN PASTOOR: GEEN BADMODE OF LINGERIE

Leentje Coubergs met haar collega-middenstanders in de sfeervolle Sint-Jozefskerk in Sint-Katherina-Lombeek.
Foto Mozkito Leentje Coubergs met haar collega-middenstanders in de sfeervolle Sint-Jozefskerk in Sint-Katherina-Lombeek.
De Sint-Jozefskerk vormt zaterdag het decor voor een hippe modeshow. Leentje Coubergs, zaakvoerster van kledingwinkel La Silhouette, vroeg en kreeg de toestemming van om de kerk een dagje te huren. Enige voorwaarde van de pastoor: geen badmode of lingerie op de catwalk.

Leentje Coubergs (43) en haar echtgenoot kochten drie jaar geleden het leegstaande pastoriegebouw, vlak bij de Sint-Jozefskerk. In het voorjaar opende ze hier 'Boutique La Silhouette', een modehuis voor dames en heren. "Voor die gelegenheid wilde ik graag een modeshow organiseren", vertelt Leentje. "Mijn man had, via zijn overleden nonkel missionaris, altijd goede contacten met de kerkgemeenschap. Omdat de Sint-Jozefskerk ook een heel mooie kerk is, hebben we gevraagd of we die modeshow hier mochten organiseren."


Zowel de pastoor als het bestuur van de kerkfabriek gingen akkoord. "Ze hebben alleen gevraagd om geen uitdagende kledij te dragen zoals badmode of ondergoed, maar dat waren we sowieso niet van plan. En we moeten de kerk ook netjes achterlaten. Want zondagochtend om 9.30 uur is er opnieuw een eucharistieviering. We gaan al die afspraken netjes nakomen."

Historisch decor

Het interieur van de kerk wordt voor de modeshow lichtjes herschikt. "We gaan alleen de stoelen verplaatsen", zegt Leentje. "Die gaan we herschikken zodat ze in een ovaal rondom de rode loper komen te staan. We gaan ook een lichtbalk van 15 meter installeren rond de catwalk. Maar de sfeer van de kerk blijft overeind. Van de kruisbeelden of heiligenbeeldjes, blijven we af. Dit is een prachtig en historisch decor en dat willen we zo houden."


Het evenement kreeg de naam 'Fashion Show 2018' en gaat zaterdagavond om 19 uur van start. Leentje Coubergs krijgt voor haar modeshow ook de hulp van andere handelszaken zoals juwelier Leroy, kapsalon Hair&Co, barbier The Man Station en het bekende restaurant Nonon. "De modeshow duurt ongeveer 50 minuten", luidt het. "We werken met zes modellen. Na de modeshow kunnen de mensen genieten van gin, cava en frisdrank. De kok van Nonon serveert lekkere hapjes."


Met de modeshow willen Leentje en haar collega's de buurt ook nieuw leven inblazen. "Hier is vaak weinig te beleven", zegt ze. "Op deze manier schudden we iedereen eens wakker. Dit is een evenement dat mensen moet samenbrengen. En voor mij persoonlijk is het ook een eerbetoon aan mijn overleden vader die me destijds introduceerde in de modewereld."


De kerk telt 191 stoelen maar de voorverkoop loopt als een trein. "We hebben al 130 toegangstickets verkocht en we hopen op nog meer volk. Iedere bezoeker krijgt trouwens een hoodie bag met staaltjes en giften van de deelnemende handelaars."