Hockeyclub legt kunstgrasveld aan

GREEN DEVILS INVESTEREN 600.000 EURO IN VERNIEUWING SPORTSITE

Voorzitter Wim Claeys bij de afgegraven grond waar het nieuwe speelveld komt te liggen.
Foto Mozkito Voorzitter Wim Claeys bij de afgegraven grond waar het nieuwe speelveld komt te liggen.
Hockeyclub Green Devils uit Ternat is gestart met de aanleg van een gloednieuw kunstgrasveld en een grote parking. De investering van bijna 600.000 euro wordt door de vereniging zelf gedragen. "Dankzij een spaarzaam beleid en enkele sponsors kunnen we dit aan", zegt voorzitter Wim Claeys (58) trots.

De groen-witte club bestaat intussen al meer dan dertig jaar en telt 275 leden. Die trainen op een site van 2,5 hectare in de Vitseroelstraat, tussen de E40 en de industriezone. Naast een clubhuis liggen daar twee hockeyvelden in natuurgras.


Maar die terreinen waren aan vernieuwing toe. "Onze competitiewedstrijden spelen we al even hier niet meer", zegt Claeys. "Onze eerste ploeg komt uit in tweede afdeling en dan ben je verplicht om op een synthetisch terrein te spelen. We huren momenteel een veld van hockeyclub Royal Daring, vlak bij de basiliek van Koekelberg. Daar beschikken we over een goede infrastructuur, maar voor veel mensen is dat niet bij de deur."


Het bestuur besliste daarom om een weiland in de buurt van de twee eigen velden aan te snijden, en er een gloednieuw kunstgrasveld aan te leggen. De club rekent niet op subsidies van de overheid, maar investeert zelf in de toekomst. Het gemeentebestuur stelde een ruimtelijk uitvoeringsplan op, zodat de aanleg van het nieuwe veld geen probleem vormt. "Onze vergunningen zijn in orde en de graafwerken zijn al begonnen", luidt het. "Intussen werden al duizenden kubieke meters grond afgegraven. Die tonnen grond vormen bermen die het terrein omringen, en zo een natuurlijke tribune vormen. De grondwerken zijn bijna klaar. Na de winter start de aanleg van het kunstgras."

Eerste match in maart

De club hoopt in maart al een eerste wedstrijd af te haspelen op de nieuwe grasmat. "De aannemer heeft zes weken tijd nodig om het terrein speelklaar te krijgen. We hebben niet gekozen voor een multisportveld, maar gaan resoluut voor een echt hockeyveld. Het gras is korter en fijner, waardoor de bal ook sneller rolt. Langs de kant van het industrieterrein gaan we ook een nieuwe ingang met parking aanleggen."


"We staan ook zelf in voor deze investering", vervolgt Claeys. "We krijgen dat geld bij elkaar door een combinatie van sponsoring en zuinig beheer. En we hebben in de voorbije jaren een 'oorlogskas' aangelegd. De leden konden onlangs ook intekenen op een kapitaalverhoging."


Dat hockey in de lift zit, hebben ze ook bij Green Devils gemerkt. "Het aantal jeugdspelers blijft stijgen", klinkt het. "Bijna de helft van alle aangesloten leden is jonger dan 18 jaar. Die stijgende populariteit danken we aan de knappe prestaties van de Red Lions, maar er zijn nog enkele factoren die meespelen. Zo is hockey niet langer een elitaire sport, en is het ook voor vrouwen zeer toegankelijk."