Hangjongeren teisteren stationsbuurt

BURGEMEESTER WACHTELAER WIL EXTRA POLITIECONTROLES

De stationsbuurt in Ternat is 's avonds de favoriete plek voor hangjongeren geworden.
Foto Mozkito De stationsbuurt in Ternat is 's avonds de favoriete plek voor hangjongeren geworden.
De stationsbuurt van Ternat wordt 's avonds geteisterd door hangjongeren die voorbijgangers lastigvallen. Burgemeester Luc Wachtelaer (LVB) wil het probleem bespreken op een speciaal veiligheidsoverleg. Er komen ook extra politiecontroles.

De vernieuwde stationsbuurt in Ternat is al enkele weken de favoriete verblijfplaats van jongere kerels, tussen 16 en 20 jaar oud. Oppositieraadslid Gunter Desmet (CD&V) interpelleerde de burgemeester tijdens de jongste gemeenteraad in Ternat. "Een grote groep jongeren hangt dagelijks rond in de buurt van het station", zegt Desmet. "Die gasten intimideren voorbijgangers. Ook de veiligheidsdiensten van de NMBS zijn blijkbaar al tussenbeide moeten komen. Het gaat alleszins om jongens die niet onze taal spreken."


Burgemeester Luc Wachtelaer erkent het probleem. "De jongeren hangen er inderdaad vaak doelloos rond", zegt Wachtelaer. "Ze spelen op de bingokastjes in de nachtwinkel en troepen er vaak samen op straat. Er is ook sprake van drugsgebruik. We nemen dit probleem zeer ernstig."

Sociale opvang

Volgens Wachtelaer kunnen de jongeren in de buurt terecht bij een Vlaamse vrouw die in de buurt een krantenwinkel uitbaat. "Zij is een toeverlaat voor veel van die jonge gasten", luidt het. "Ze kunnen bij haar terecht, ook 's avonds. Het gaat vaak om jongeren die thuis problemen hebben en nergens anders terecht kunnen. Als ze 's avonds geen slaapplaats hebben, bellen ze bij haar aan. Eigenlijk zorgt ze voor een vorm van sociale opvang. Maar daardoor verdwijnt het probleem niet."


De zaakvoerster van de krantenwinkel was gisteren niet aanwezig voor een reactie.

Intimidatie en zwerfvuil

De omwonenden van de stationsbuurt willen alvast dat de huidige situatie wordt aangepakt. "Die jongeren maken lawaai en verstoren de rust hier", zegt een buurman. "Veel mensen voelen zich hier niet veilig meer. Soms moeten we door een groep van die uitdagende gasten stappen als we gewoon op het trottoir willen stappen. Intimidaties zijn er permanent. En dan zwijg ik nog over het zwerfvuil dat ze hier achterlaten."


Burgemeester Wachtelaer wil het probleem bespreken op het eerstvolgende veiligheidsoverleg met de politie. "Ik heb de politie de opdracht gegeven om vaker controles uit te voeren in de stationsomgeving", zegt hij.


"De agenten kunnen dan identiteitscontroles uitvoeren zodat die gasten weten dat ze in de gaten worden gehouden. Veel meer kunnen we voorlopig niet doen. En we gaan ook gesprekken opstarten met de buurtbewoners en de jongeren."