Gesponsorde inhoud

Eerste hulp bij barstjes in het pleisterwerk: het spanplafond

Aangeboden door Helixe

Een van de spanplafonds die Helixe plaatste.
Helixe Een van de spanplafonds die Helixe plaatste.
Help, er zitten barstjes in het plafond! Barsten in het pleisterwerk van de plafonds van een woning zijn een vaak voorkomend fenomeen. Hoewel de barsten meestal ongevaarlijk zijn, zitten veel mensen verveeld met het esthetische aspect. Een korte speurtocht bracht ons bij ‘het spanplafond’ als duurzame oplossing. Wij vroegen aan Dave Verloove van installatiebedrijf Helixe wat de voor- en nadelen zijn van zo een spanplafond. 

“Barsten in het pleisterwerk van de plafonds van een woning zijn inderdaad een vaak voorkomend fenomeen. Zowel bij oudere als bij splinternieuwe woningen, kunnen barsten optreden. Barsten in het pleisterwerk zijn niet gevaarlijk, maar zien er allesbehalve verzorgd uit”, vertelt Dave Verloove. Dave specialiseert zich met de firma Helixe sinds jaar en dag in een totaaloplossing voor dergelijke barstjes op lange termijn. “Wat Helixe doet, is spanplafonds installeren. Een spanplafond is een vals plafond van een strak gespannen kunststofdoek dat op maat wordt gemaakt. Meestal wordt het onder een bestaand plafond aangebracht.”

Een van de spanplafonds met geïntegreerde verlichting die Helixe plaatste.
Helixe Een van de spanplafonds met geïntegreerde verlichting die Helixe plaatste.

Wat zijn de voordelen van een spanplafond? 

“Het grootste voordeel van een spanplafond? Dat is de snelheid en het gemak van de plaatsing”, vertelt Dave. “Bij de plaatsing van een plafond met gipsplaten moet de hele ruimte leeg worden gemaakt en duurt het toch gemakkelijk twee weken om ze te plaatsen. Een spanplafond is een pak eenvoudiger: niet alles moet weggehaald worden want er is geen gevaar voor stof én de plaatsing duurt gemiddeld een dag.”

“De spanplafonds zijn daarnaast heel duurzaam. Wij geven 15 jaar garantie op de spanplafonds. Van de spanning, de kleur tot de thermische verbindingen: alles valt onder de garantie. Helixe bestaat ondertussen 26 jaar en de eerste spanplafonds die we ooit hebben geplaatst, zijn nog steeds intact”, zegt Dave. “Bovendien moeten spanplafonds niet geschilderd worden en zijn ze gewoon afwasbaar. Erg handig in onderhoud dus.”

“Een laatste voordeel zijn de mogelijkheden op vlak van het inwerken van verlichting. Dat maakt een spanplafond populair bij interieurvormgevers. Er zijn zo goed als geen beperkingen, alles kan in het plafond in kunststof verwerkt worden. Wij doen dat ook allemaal zelf, er hoeft geen aparte technicus aan te pas te komen. Wil je dus een bijzondere lichtinstallatie aan je plafond, dan is het via een spanplafond perfect mogelijk om dit in te werken. Ook wanneer je na de plaatsing van het spanplafond nieuwe verlichting wil plaatsen, is dat relatief eenvoudig te doen. Dat komt omdat de spanplafonds in pvc demonteerbaar en opnieuw te monteren zijn.”

Een van de spanplafonds met geïntegreerde verlichting.
Helixe Een van de spanplafonds met geïntegreerde verlichting.

Zijn er ook nadelen?

“Een spanplafond wordt ook af en toe aangeduid als een manier om je huis energievriendelijker te maken. Dat klopt, maar je mag dit aspect niet overdrijven. Het is niet zomaar een isolator. Uiteindelijk geeft het een stukje van zijn warmte af. Louter om energie uit te sparen is een spanplafond plaatsen dus geen goed idee, hoewel het zeker een gunstig effect heeft”, vertelt Dave. 

Wie meer informatie wil over de functionaliteit van een spanplafond, of wie wil weten of een spanplafond de oplossing is voor zijn of haar woning, kan een kijkje nemen op de website van Helixe: www.helixe.be. Nieuwsgierigen kunnen ook terecht op de opendeurdagen van Helixe op 21 en 22 september. Plaats van afspraak? Assesteenweg 234, 1742 Ternat. 

Een spanplafond met geïntegreerde verlichting.
Helixe Een spanplafond met geïntegreerde verlichting.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.