Brengt hersenscan klaarheid in moordzaak?

"STOTEN OP HOOFD BEKLAAGDE MISSCHIEN VERKLARING VOOR VERWARDHEID"

In dit huis werd Liselotte Deconinck om het leven gebracht.
Mozkito In dit huis werd Liselotte Deconinck om het leven gebracht.
Kim D.B. (37), die afgelopen weekend Liselotte De Coninck vermoordde in zijn woning in de Overnelleweg, zal mogelijk een hersenscan ondergaan. "De afgelopen weken zou hij stoten op zijn hoofd hebben gekregen en meerdere keren gevallen zijn", zegt de advocaat. "Mogelijk werden zijn hersenen geraakt, wat ook zou verklaren waarom hij zich grote delen niet meer herinnert en dacht dat de feiten vrijdagnacht hadden plaatsgevonden."

Bart Siffert, de raadsman van de dertiger uit Ternat, heeft mogelijk een verklaring voor de waas van mysterie die zijn cliënt rond de moord op Liselotte De Coninck na hun eerste afspraakje laat hangen. "Er blijft veel onduidelijkheid in deze zaak", klinkt het. "Zo dacht hij zondag bij het verhoor door de politie dat hij daar al twee dagen zat en dat de feiten vrijdagnacht hadden plaatsgevonden. Daarnaast blijkt hij zich ook grote delen niet meer te herinneren. De afgelopen dagen hebben mensen die hem van dicht of van ver kennen mij gecontacteerd met de informatie dat Kim de afgelopen weken verschillende stoten op het hoofd heeft gekregen en ook een aantal keer is gevallen. Daarom lijkt mij een hersenscan opportuun om na te gaan of zijn hersenen daarbij niet geraakt zijn, en dat dit dan een mogelijke impact op zijn gedrag zou hebben. Hij heeft ook nooit eerder correctionele veroordelingen opgelopen."


Zo'n hersenscan is vrij uitzonderlijk. "Bij moordzaken is een medisch onderzoek van de dader de normale gang van zaken", gaat de meester verder. "Er zijn dan ook gesprekken met een aangestelde psychiater en psycholoog. Maar ik heb dus nu gevraagd om dit onderzoek uit te breiden met een hersenscan. Misschien komt zo aan het licht waarom hij zo verward is."

Moordverdachte Kim D.B.
RV Moordverdachte Kim D.B.

Drankgebruik

En dat laatste lijkt voorlopig niet het geval te zijn van drank- of druggebruik.


"Uit de eerste verklaringen blijkt niet dat de man nu of eerder verdovende middelen gebruikt heeft", weet Siffert. "Ook het drankgebruik van zaterdagnacht lijkt niet overmatig te zijn. Mijn cliënt is wel een stevige man en zal dus wel tegen een glas kunnen. Donderdag (vandaag, red.) krijg ik pas inzage in het dossier en kan ik ook pas het verslag van het toxicologisch onderzoek lezen, wat daarover duidelijkheid moet scheppen."

Enorm agressief

In zijn onmiddellijke omgeving valt wel te horen dat het drankgebruik problematisch was. "Tijdens weekdagen was hij een betrouwbare, vriendelijke kerel", klinkt het. "Vooral een hardwerkende man en vader van twee tienerkinderen. Maar tijdens het weekend liet hij zich gaan, en dat ging gepaard met veel alcohol. Dan kwam hij enorm agressief uit de hoek en sloeg wel eens een café kort en klein. Hij ontkende dat hij een drankprobleem had en liet zich dus ook niet behandelen. De relatie met de moeder van zijn twee kinderen liep een viertal jaar geleden op de klippen, mede door het alcoholgebruik."


Dat hij de 32-jarige Liselotte De Coninck uit Oost-Vlaanderen om het leven bracht, laat hem evenwel niet onverschillig. "Hij beseft wat hij heeft gedaan en heeft spijt", weet Siffert. "Hij is zeker en vast geen gewetenloos monster. En geestelijk gestoord is hij evenmin, anders zou hij zijn bedrijf als zelfstandige trucker niet kunnen runnen." Hoe het slachtoffer om het leven kwam is ook nog niet duidelijk. Ze werd met een broeksriem rond de nek aangetroffen, maar of wurging de doodsoorzaak is, is nog niet duidelijk.


Kim verschijnt vrijdag voor de Brusselse raadkamer, die zal moeten beslissen of hij verder aangehouden blijft.