Bejaarde vrouw (89) dood aangetroffen: zoon aangehouden

In deze woning in de Keizerstraat werd het levenloze lichaam van de vrouw aangetroffen.
Mozkito In deze woning in de Keizerstraat werd het levenloze lichaam van de vrouw aangetroffen.
In de Keizerstraat in Ternat is in de nacht van zaterdag op zondag het levenloze lichaam van Yvonne De Rijck (89) aangetroffen. Haar zoon J. (51) werd aangehouden en zondagmiddag voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Hoe en waarom de vrouw om het leven kwam, is voorlopig onduidelijk. Volgens getuigen was de zoon van de vrouw na een nachtje stappen rond 1 uur thuisgekomen en moet er nadien een schermutseling zijn ontstaan. Feit is dat de hulpdiensten ‘s nachts rond 1.15 uur een alarmerend telefoontje binnenkregen, vanwege de zoon. Een ziekenwagen reed meteen naar de Keizerstraat maar de hulpverleners konden er alleen nog de dood van de vrouw vaststellen. Al snel werd duidelijk dat ze geen natuurlijke dood was gestorven. Een wetsdokter kwam langs en het lichaam van de vrouw werd meegenomen voor autopsie. Die gebeurt maandagochtend om 9 uur. De zoon van de overleden vrouw werd aangehouden en voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Hij werd intussen al verhoord. Volgens bronnen binnen het onderzoek zit hij in voorlopige hechtenis. “Het was de zoon van het slachtoffer die vannacht de hulpdiensten belde", meldt Carol Vercarre van het parket Halle-Vilvoorde. “Hij zei dat hij zijn moeder dood had aangetroffen. De wetsdokter en het labo zijn ter plaatse geweest en er werden verschillende verwondingen op het lichaam van de vrouw aangetroffen, die niet het gevolg kunnen zijn van bijvoorbeeld een val. Er werd een onderzoeksrechter gevorderd voor oudermoord lastens de zoon. Het parket en de onderzoeksrechter zijn vandaag ter plaatse afgestapt.”

Moeder en zoon leefden een beetje een triest bestaan. De hygiënische omstandigheden waren niet altijd oké

Burgemeester Michel Vanderhasselt (CD&V)

Yvonne De Rijck (89) leefde een teruggetrokken bestaan in haar huisje in de Keizerstraat. Omwonenden omschrijven haar als een vriendelijke vrouw die al een tijdje ziek was en zelden nog haar huis uitkwam. Ze is ook een nicht van Leo De Rijck, de bekende schepen uit het naburige Affligem die vorig jaar het leven liet. De zoon geniet een reputatie van fantast én kunstenaar. 

Even in rusthuis

Burgemeester Michel Vanderhasselt (CD&V) is onder de indruk van de feiten. “Ik kende de vrouw niet persoonlijk maar dit overlijden treft ons allemaal”, luidt het. “De echtgenoot van het slachtoffer overleed in 2011. Nadien verbleef de vrouw een tijdlang in een rusthuis. Enige tijd geleden heeft ze haar rusthuiskamer verlaten om opnieuw in haar huis te gaan wonen. Haar zoon zou vanaf dan voor haar zorgen. Moeder en zoon leefden een beetje een triest bestaan. De hygiënische omstandigheden waren niet altijd oké. We gaan de onderzoekers nu in alle ernst hun werk laten doen. Het pleit voor zich dat we in deze zaak graag snel opheldering willen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.