"Zelf betaald, en daar zijn we trots op!"

HOCKEYCLUB STELT KUNSTGRASVELD VAN 550.000 EURO VOOR

Bestuursleden Denis Van Odijk, Johan Groffen, voorzitter Wim Claeys, Jean-Louis Baudhuin en Stephanie De Waele op het nieuwe kunstgrasveld.
Foto Mozkito Bestuursleden Denis Van Odijk, Johan Groffen, voorzitter Wim Claeys, Jean-Louis Baudhuin en Stephanie De Waele op het nieuwe kunstgrasveld.
Hockeyclub Green Devils uit Ternat neemt vandaag een gloednieuw kunstgrasveld in de Vitseroelstraat in gebruik. Het kostenplaatje bedraagt 550.000 euro. Opmerkelijk: de club rekende niet op subsidies, maar werkte en spaarde om de factuur zelf te kunnen betalen. "En daar mogen we trots op zijn", zegt voorzitter Wim Claeys.

De hockeyclub telt zo'n driehonderd leden. In de voorbije jaren moesten die uitwijken naar Anderlecht, Dilbeek en Sint-Jans-Molenbeek omdat de velden in de Vitseroelstraat niet langer voldeden aan de normen. "Onze eerste ploeg moet van de federatie op kunstgras spelen", zeggen Wim Claeys en Denis Van Odijk. "We hadden dan ook geen andere optie dan uit te wijken naar een ander sportveld. Wij waren de laatste hockeyclub die nog op gewoon gras speelde."


De keuze voor een kunstgrasveld werd jaren geleden al gemaakt. "We hoopten toen op subsidies van de Vlaamse overheid", zegt Claeys. "Maar omdat we nog geen bouwvergunning hadden, konden we geen subsidiedossier indienen. En toen we die bouwvergunning uiteindelijk wel hadden, was de Vlaamse regering al gestopt met het subsidiëren van kunstgrasvelden. Toen hebben we beslist om het zelf te doen, zonder hulp van de overheid."


Even een half miljoen euro bij elkaar harken, was natuurlijk geen sinecure. De vereniging werd daarom opgesplitst in enerzijds een naamloze vennootschap, die eigenaar is van de sportsite, en anderzijds een vzw die de sportclub vertegenwoordigt. "Dankzij die constructie konden we de btw optimaliseren", klinkt het. "Maar we hebben ook enorm hard gespaard. Al het geld van toernooien en andere evenementen werd netjes opzijgezet. We hebben ook een kapitaalverhoging doorgevoerd. Aan de leden werd gevraagd om 375 euro te schenken - sommigen gaven zelfs meer. Ten slotte hebben we nog een kleine lening bij de bank moeten aangaan. Maar dat bedrag is minder dan tien procent van de investering. We hebben hard gewerkt en het resultaat mag er zijn."

Red Lions op bezoek

De aanleg van het synthetische veld ging in september vorig jaar van start. Vandaag wordt het plechtig ingehuldigd met een reeks festiviteiten die om 14 uur beginnen. "Een historisch moment voor onze club", zegt Dennis Van Odijk. "Iedereen die dat wil, kan kennis komen maken met onze sport. We krijgen ook twee Red Lions op bezoek: Sebastien Dockier en doelman Vincent Vanasch. Het wordt een echt familie-evenement, met springkastelen voor de kleinsten en wedstrijdjes voor de volwassenen."


Het nieuwe veld legt de club alvast geen windeieren. "We hebben nu al vijftig nieuwe jeugdspelers ingeschreven. Bij de volwassenen is er een stijging van twintig spelers. We danken die toename aan ons nieuwe terrein, maar ook aan de resultaten van de Red Lions en de Red Panters. Hockey zit echt in de lift."