"Opnieuw: ik heb haar níet neergestoken"

HAMID EN-NIYA GAAT IN BEROEP VOOR VRIJSPRAAK IN ZAAK E40-MOORD

Een beeld uit 2010: het lichaam van Fatiha Zirari (inzet) wordt geborgen langs de E40 in Ternat, waar ze gedumpt werd.
Mozkito Een beeld uit 2010: het lichaam van Fatiha Zirari (inzet) wordt geborgen langs de E40 in Ternat, waar ze gedumpt werd.
Hamid En-Niya (40), die eind vorig jaar veroordeeld werd tot twintig jaar cel voor de 'E40-moord' op een prostituee en de verkrachting van een ander slachtoffer, vraagt in beroep voor beide beschuldigingen de vrijspraak. "Er zijn gewoon onvoldoende bewijzen voor dergelijke zware beschuldigingen", aldus zijn advocaat Dimitri de Béco.

Het was de eerste keer dat een voor moord veroordeelde zijn zaak voor de Nederlandstalige kamer van het hof van beroep mocht brengen. Vroeger werden zulke zaken door het hof van assisen behandeld, waarna er geen mogelijkheid tot beroep meer was. Advocaat Dimitri de Béco haalde dus alles uit de kast om de laatste strohalm voor zijn cliënt te kunnen grijpen. "In eerste aanleg werd niet de juiste beslissing genomen", stak hij van wal. "Er is gewoon onvoldoende bewijs voor dergelijke zware beschuldigingen."


Volgens het Openbaar Ministerie was het echter wel degelijk En-Niya die langs de E40 in Ternat Fatiha Zirari om het leven bracht met 22 messteken. Zijn sperma werd immers aangetroffen op haar levenloze lichaam - andere DNA-sporen bleken er niet te zijn. "Er zijn inderdaad spermasporen van mijn cliënt aangetroffen", aldus de Béco. "Maar enkel puur 'seksuele DNA-sporen'. Als hij haar vermoord zou hebben, dan zouden er ook andere DNA-sporen geweest zijn - het slachtoffer heeft zich immers verweerd. Maar onder haar nagels werden geen DNA-sporen van mijn cliënt gevonden, wat nochtans klassiek is bij zulke moorden. Bovendien werden er ook geen haren van mijn cliënt aangetroffen."

RV

Twee mogelijke daders

Voor de verdediging is het dan ook duidelijk: "Hij heeft betaalde seks met haar gehad, wat hij ook altijd toegegeven heeft. Maar iemand anders heeft haar vermoord. Onderzoek wijst uit dat de dader hier genoeg tijd voor gehad heeft. Er loopt 's nachts ook genoeg onbetrouwbaar volk rond in de buurt van het De Brouckèreplein (waar Fatiha Zirari opgepikt werd, red.)." Als kers op de taart stipte de Béco zelf nog twee mogelijke daders aan. "In de periode voor haar dood had het slachtoffer een heilige angst voor haar ex, maar dit werd nooit onderzocht. Bovendien lokaliseerde het telefonieonderzoek eenzelfde man op de plaats waar ze opgepikt werd, als op de plaats waar haar lijk gevonden werd. Eén ding is zeker: mijn cliënt heeft het niet gedaan."


Naast de moordzaak werd En-Niya in eerste aanleg ook veroordeeld voor de verkrachting van een vrouw uit Schaarbeek. Ook dat gebeurde op de pechstrook van de E40, maar dan in Leuven. En ook hier werd er sperma van En-Niya aangetroffen. Het slachtoffer werd na de feiten door haar verkrachter opnieuw in Schaarbeek afgezet. Dezelfde modus operandi en dezelfde dader, aldus het parket. Daarom werd En-Niya ook voor beide zaken vervolgd. Maar En-Niya stelt echter dat hij met deze vrouw seks met wederzijdse toestemming had. "Die zaken staan trouwens los van elkaar", aldus de Béco. "Ik zie helemaal niet dezelfde modus operandi. Het ene slachtoffer werd op gruwelijke wijze om het leven gebracht, het andere slachtoffer werd in de buurt van haar woning afgezet. Dat zegt al genoeg over de verschillen tussen beide zaken." Uitspraak volgt op dinsdag 3 oktober.