Zwembad, fitness en horeca in één

EERSTE DUIK IN VITA SCHELDEBAD KAN VANAF SEPTEMBER 2018

Een blik op het toekomstige zwemcomplex, gelegen tussen het groen.
Joris Vergauwen Een blik op het toekomstige zwemcomplex, gelegen tussen het groen.
Zwemmen kan er pas vanaf september 2018, maar iedereen kon het voorbije weekend toch al eens een kijkje gaan nemen op de werf van het toekomstige Vita Scheldebad in Temse. En of er vele inwoners nieuwsgierig zijn naar het nieuwe zwemcomplex, waarin ook een horecazaak en een fitnessruimte worden ondergebracht.

"We hebben de voorbije jaren al heel wat spraakmakende bouwprojecten gehad in Temse, met de volledige omvorming van de Boelwerf en het unieke AC De Zaat nog als grootste blikvangers. Dit nieuwe Scheldebad past in dat rijtje, waarmee we opnieuw een bijzonder project met regionale uitstraling realiseren." Van burgemeester Luc De Ryck (CD&V) kun je verwachten dat hij de grote woorden niet schuwt, bij de eerste steenlegging van het toekomstige Scheldebad.

Aan het zwembad is er ook plaats voor een horeca- en fitnesszaak.
Joris Vergauwen Aan het zwembad is er ook plaats voor een horeca- en fitnesszaak.

Catacomben

Na de afbraak van het oude Scheldebad eind vorig jaar is de bouw van het nieuwe zwemcomplex begin dit jaar van start gegaan. En die nieuwbouw verrijst in sneltempo uit de grond in het groene Scheldepark, wat het publiek gisteren ook zelf kon ontdekken tijdens de Open Wervendag.


Heel veel volk kwam nieuwsgierig een kijkje nemen. Een frisse duik is voor vele Temsenaren dan ook stilaan een verre herinnering. Al sinds december 2015 kan er in Temse niet meer gezwommen worden, nadat er in het vroegere Scheldebad ernstige problemen met de betonstructuren en de stabiliteit werden vastgesteld. Na 46 jaar dienst zat er niks anders op dan het oude zwembad met de grond gelijk te maken. Sinds begin dit jaar is aannemer Cordeel uit Temse op dezelfde plaats bezig met de bouw van een compleet nieuw zwembad, dat de naam 'Vita Scheldebad' krijgt. Bezoekers kregen er zondag de kans om af te dalen in de catacomben van het toekomstige zwembad.

Burgemeester Luc De Ryck houdt een toespraak, met op de achtergrond het uit de grond verrijzende nieuwe zwemcomplex van 11 miljoen euro.
Joris Vergauwen Burgemeester Luc De Ryck houdt een toespraak, met op de achtergrond het uit de grond verrijzende nieuwe zwemcomplex van 11 miljoen euro.

1,2miljoen/jaar

"In de kelders langs de zwembadkuipen lopen, geeft een uniek zicht. Het is heel bijzonder om met zulke begeleide rondleidingen alle aspecten van het bouwproces te weten te komen", klonk het. Voor de vier meter diepe kuip waarin de baden komen, werd eerst een fundering geplaatst waarvoor 381 palen in de grond werden gestoken, tot vijftien meter diep. Onder de naam Vita Groep engageert Cordeel zich samen met het Nederlandse architectenbureau Slangen & Koenis en de firma Farys als private partner tegenover de gemeente Temse. Zij bouwen, financieren, beheren en onderhouden het nieuwe zwemcomplex. De gemeente betaalt een jaarlijkse vergoeding van 1,2 miljoen euro en wordt na dertig jaar de eigenaar.

Grote glaspartijen

Het Vita Scheldebad wordt echter niet alleen een zwembad. Er komt ook een horecazaak en een fitnessruimte. "We hebben geprobeerd om het gebouw zo compact mogelijk te houden en zo weinig mogelijk van het park 'af te snoepen'. Tegelijkertijd wordt de omgeving ook heel erg betrokken, door de grote terrassen en grote glaspartijen. De horecazaak met terras en de trappenpartij met zittreden zijn helemaal op het park gericht. Ook de fitness op de benedenverdieping krijgt door de vele ramen een panoramisch zicht op de buitenomgeving."

Peuterhoek

En het zwembad zelf? Dat krijgt naast een wedstrijdbad met 8 banen ook een doelgroepenbad, waarin clubs terechtkunnen, maar waar ook meer recreatieve activiteiten voor bijvoorbeeld kinderen mogelijk zijn. "Ook aan de jongsten werd gedacht. Want hoewel het zwembad geen subtropisch paradijs wordt en de nadruk toch vooral ligt op het sportieve aspect komt er een 3 meter brede familieglijbaan en een peuterhoek." Tegen september 2018 moet Vita Scheldebad klaar zijn voor de eerste duik.