Wapenfreak die tientallen wapens begraaft in tuin moet werkstraf uitvoeren

Geert De Rycke
Luc V. (62) uit Temse is door de Dendermondse rechter veroordeeld omdat hij tientallen wapens in zijn bezit had. Toen hij een huiszoeking vermoedde, begroef hij ze in grote kratten in zijn tuin. Hij kreeg van de rechter een werkstraf van 150 uur opgelegd.

De hoeveelheid wapens die Luc V. in zijn bezit had, allemaal zonder enige vergunning, is gigantisch. Letterlijk tientallen handvuurwapens, revolvers, bajonetten, enzovoort, en bijhorende munitie had hij thuis. “Bij een huiszoeking merkten speurders graafwerken op in de tuin”, legde de openbaar aanklager tijdens het proces uit. “Er bleken liefst negen kratten begraven, allemaal tjokvol met onvergunde wapens. Ook in een schuur van een vriendin werden wat later nog eens tientallen wapens ontdekt. En V. verkocht zelfs een wapen aan iemand die zelfmoordneigingen had.”

Het was de ex-vriendin van V. die de man aan de galg praatte. Zij verklaarde aan de politie dat de man een massa wapens in huis had en er ook anderen mee liet schieten. In september 2017 volgde daarop een huiszoeking. Er werd voor liefst 70.000 euro aan wapens in beslag genomen.

Niets mee gebeurd

V. gaf toe dat hij de wapens verstopt had “toen hij onraad rook”. Maar de ernst van de zaak bleek hij niet meteen in te zien. “Het klopt dat de wapens niet vergund waren, maar er is toch niets mee gebeurd”, zei hij tegen de rechter. “Als mijn ex niet gaan klikken was, hadden jullie nooit van iets geweten. Ze was uit op mijn geld. Toen ik de geldkraan dichtdraaide, is ze naar de politie gestapt om me een loer te draaien.”

Volgens V. behoorden de meeste wapens tot de verzameling van zijn ondertussen overleden vader. “Die was bij het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Witte Brigade”, vertelde hij. “Het zijn dan ook vooral wapens uit die tijd. Maar ik kocht er ook zelf aan. Ik ben een verzamelaar en ik had zeker niet kwaads in de zin. En ja, er was aangifteplicht sinds 2006 en ik heb daar niet aan voldaan. Vader, die toen nog leefde, zei dat ik dat niet moest aangeven.”

De gepensioneerde V. moet nu als straf 150 uur gemeenschapsdienst leveren. Doet hij dat niet, dan vliegt hij vijftien maanden in de gevangenis.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.