Verdwenen kasteel krijgt eerherstel

HISTORICUS KRISTOF PAPIN SCHRIJFT GESCHIEDENIS BOUWWERK NEER

De beheerraad van het Gemeentemuseum liet deze simulatie maken van het verdwenen kasteel.
Yannick De Spiegeleir De beheerraad van het Gemeentemuseum liet deze simulatie maken van het verdwenen kasteel.
Het is exact vijftig jaar geleden dat het kasteel van Temse afgebroken werd. Het bevond zich op de plaats waar nu het Scheldebad staat. Om de herinnering aan de oorspronkelijke burcht en het latere kasteel te bewaren, schreef historicus Kristof Papin een boek over de geschiedenis van de bouwwerken.

Alleen het Scheldepark en de vijver vormen vandaag nog een stille getuige van het bestaan van de burcht en het later afgebroken kasteel. "In het park zijn nog enkele restanten terug te vinden, zoals het beeldhouwwerk 'De Leeuw van Vlaanderen' van Frans Van Havermaet", weet Papin.


De historicus uit Poperinge kreeg de opdracht van de beheerraad van het Gemeentemuseum om een historisch naslagwerk te schrijven over de geschiedenis van beide bouwwerken. Met haar idyllische en strategische ligging aan de Schelde was Temse in de middeleeuwen een geliefde verblijfplaats voor vooraanstaande lieden. De burcht uit de 13de eeuw bood toen een thuis aan enkele van de belangrijkste adellijke families uit West-Europa.

Auteur Kristof Papin (links), schepen Lieve Truymans en de beheerraad van het museum bij De Leeuw van Vlaanderen.
Yannick De Spiegeleir Auteur Kristof Papin (links), schepen Lieve Truymans en de beheerraad van het museum bij De Leeuw van Vlaanderen.

Adellijke families

"Op het eind van de 18de eeuw werd de middeleeuwse burcht afgebroken en vervangen door het kasteel. De eigenaar wilde de bouwmaterialen te gelde maken. Een lot dat ook het Gravensteen in Gent ooit beschoren leek, maar daar kon een stokje voorgestoken worden. In Temse niet."


In 'De burcht en het kasteel van Temse' schetst Papin een beeld van de opmerkelijke bewoners en het leven in en rond beide gebouwen. "Naast de studie van bekende archieven hebben we ook inzage gekregen in private familiearchieven van families die het kasteel ooit bezaten. Zo hebben we unieke documenten en foto's van het interieur van de familie Janssens de Varebeke, die als laatste eigenaars het gebouw als zomerverblijf gebruikten."


Eén van de laatste hoofdstukken werd geschreven door eregemeentearchitect Marc Boel, die rechtstreeks betrokken was bij de afbraak van het kasteel. "Jammer genoeg een onomkeerbare beslissing van het toenmalige gemeentebestuur", zegt huidig burgemeester Luc De Ryck (CD&V). "Het kasteel werd in zijn laatste jaren slecht onderhouden en na de verkoop door de familie Janssens de Varebeke nog verhuurd en gebruikt door jeugdbewegingen. Door de slechte staat liepen de renovatiekosten hoog op en het gebouw was niet beschermd als monument. Achteraf bekeken hebben de Temsenaren een hoge prijs betaald voor het zwembad dat in de plaats kwam."


Naar aanleiding van Erfgoeddag organiseren de beheerraad van het gemeentemuseum en het Davidsfonds drie gegidste wandelingen op zondag 26 april met Kristof Papin langs belangrijke locaties die een link hebben met de verdwenen burcht en het kasteel. De wandelingen vertrekken aan het Molenhuis aan de Wilfordkaai om 9.30, 11 en 14 uur.


Op 5 juni volgt de voorstelling van het boek en de gelijknamige expo 'De burcht en het kasteel van Temse'. Het boek kan worden besteld voor 45 euro tot 30 april.


Info: mail naar burchtkasteeltemse@outlook.com.

Een historisch beeld van de burcht van Temse. De burcht werd in de 18de eeuw afgebroken en vervangen door het kasteel
Yannick De Spiegeleir Een historisch beeld van de burcht van Temse. De burcht werd in de 18de eeuw afgebroken en vervangen door het kasteel
Antoon Janssens de Varebeke en Margareta Ryelandt waren de laatste eigenaars van het kasteel van Temse.
Yannick De Spiegeleir Antoon Janssens de Varebeke en Margareta Ryelandt waren de laatste eigenaars van het kasteel van Temse.