Velle op zijn kop

Gehucht klaar voor driedaagse met meer dan 3.000 bezoekers

Het team vrijwilligers dat deze week de megatent opzette voor het groots feestweekend in het gehucht Velle.
Joris Vergauwen Het team vrijwilligers dat deze week de megatent opzette voor het groots feestweekend in het gehucht Velle.
Het gehucht Velle bij Temse is amper twee straten groot, maar de komende drie dagen staat het dorpje op zijn kop. In een grote feesttent vindt daar vandaag het grote dancefestival Festivel plaats, met dj Wout en Regi. Morgen volgt een groot schoolfeest met 1.600 bezoekers en zondag nog een schoolreünie met 600 mensen.

Het gehucht Velle telt maar iets meer dan 400 bewoners, maar de komende drie dagen wordt daar een veelvoud van verwacht op het driedaagse feestweekend. Meer dan drieduizend bezoekers in totaal. Alles vindt plaats in en rond een megatent aan de Veldstraat, naast de E17 in Temse. Het weekend begint er vandaag met 'Festivel', een eerste dancefestival. De originele naam is een samensmelting van het woord festival en 'Vel', of hoe Velle in de volksmond wordt genoemd. En voor een eerste keer kan Festivel al meteen op meer dan duizend bezoekers rekenen. Alle VIP-tickets zijn bijna de deur uit. "Het festival neemt inderdaad meteen een vliegende start. Voor die duizend bezoekers staat een team klaar van 100 medewerkers, voor en achter de schermen, op een totale terreinoppervlakte van liefst 50.000 m². Door de financiële en materiële inbreng van meer dan honderd bedrijven uit de regio beschikt Festivel over de middelen van een gevestigd regionaal festival", schetst organisator Philippe Van Robaeys.

Massale belangstelling

Dj Gert bijt de spits af om 21 uur, om 23 uur gevolgd door dj Wout en om 00.30 uur door Regi.


Festivel maakt deel uit van het feestweekend waarmee basisschool Sint-Jozef en bij uitbreiding heel de wijk Temse-Velle het 125-jarig bestaan viert. "De opbrengst gaat dan ook integraal naar de werking van de basisschool. Velle is een klein gehucht, maar hier kennen de bewoners elkaar nog en gaan ze op een authentieke, hechte manier met elkaar om, door de vele activiteiten in de buurt samen intens en massaal te beleven. Het is niet toevallig dat er alleen nog in Velle een jaarmarkt bestaat, terwijl die in Temse en de deelgemeenten verdwenen zijn. Ook de kermis trekt elk jaar nog heel veel volk."


Dat het schoolfeest op zaterdag op massale belangstelling kan rekenen, staat vast. Zowat 1.600 bezoekers zullen in de grote feesttent van de partij zijn. En voor het BBQ-team wordt het zweten, want liefst duizend mensen schreven zich in voor de barbecue 's avonds. Voor de schoolreünie met 'Velle luncht' op zondag schreven zich 600 personen in. "We hebben iedereen aangeschreven die ooit nog op school heeft gezeten op de Velle. Dat waren er zowat drieduizend, van wie er nog 2.000 in leven zijn." In totaal zullen er dus bijna tien keer zoveel mensen komen feesten dit weekend dan dat er wonen in het gehucht. Info: www.festivel.be.