Van vuilniszak naar huisvuilcontainer: Temse stapt op 1 januari 2020 in diftar-systeem

David Legreve
De gemeente Temse voert op 1 januari 2020 het diftar-afvalophalingssysteem in. Dat is een half jaar later dan de andere aangesloten gemeenten bij afvalintercommunale MIWA.

In de MIWA-gemeenten Sint-Niklaas, Waasmunster, Stekene en Sint-Gillis-Waas schakelt men op 1 juli 2019 al over van de vuilniszak naar de huisvuilcontainer. De containers worden bij de tweewekelijkse ophaling gewogen. Iedereen betaalt voor het aangeleverde gewicht. Inwoners ontvangen dan om de zes maanden een gedetailleerde factuur, met een overzicht van de aangeleverde hoeveelheid afval.

Temse doet nog niet mee vanaf 1 juli, maar de gemeenteraad heeft nu wel vastgelegd dat het diftar-systeem vanaf 1 januari 2020 wordt ingevoerd. “We gingen eind 2016 wel akkoord met de principes van diftar, maar niet met de door MIWA voorgestelde methode. Daarom gaan we er in Temse nog niet mee van start op 1 juli. We stappen er nu wél vanaf 1 januari 2020 mee in. De gemeenteraad neemt met deze toetredingsbeslissing een principieel standpunt in. We zullen de komende maanden nog alle praktisch zaken uitwerken. De aanpassing van onder meer het retributiereglement volgt nog”, aldus schepen Hugo Maes (CD&V).

In Sint-Niklaas veroorzaakte de aangekondigde overstap naar de diftar-ophaling de voorbije maanden al behoorlijk wat commotie. Het stadsbestuur van Sint-Niklaas ontkende echter dat het een verdoken belastingverhoging betekent. “De hoeveelheid restafval verminderen, is voor iedereen een opdracht. Sint-Niklaas doet het immers slecht op dat vlak. Wie het goed doet, zal ook minder betalen”, reageerde burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA). Ook Temse scoort slecht met het aantal kilogram restafval per inwoner. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dirk Verstraete

    Als er nog 1 politieke partij reclame durft in mijn bus te steken dan gooi ik het terug in hun bus. Zelfde met wekelijkse reclame. Ook in supermarkten gaat al het overbodige plastiek en rest van groenten er af!