Turkse gemeenschap: "Kritiek van N-VA is onterecht"

Turkse socio-culturele vereniging verontwaardigd na uitlatingen over debat

"We zullen de mensen van N-VA uitnodigen om eens binnen te springen voor een glaasje Turkse thee of koffie."
JVS "We zullen de mensen van N-VA uitnodigen om eens binnen te springen voor een glaasje Turkse thee of koffie."
Het bestuur van de Turkse socio-culturele vereniging van Temse is verontwaardigd over de uitlatingen van de N-VA over het verkiezingsdebat van de Turkse gemeenschap. Daar waren alleen de Turkse kandidaten van CD&V, Tesamen en Open Vld voor uitgenodigd, wat bij N-VA in het verkeerde keelgat schoot. "En het debat werd uitsluitend in het Turks gevoerd. Een compleet verkeerd signaal", stelden N-VA-voorzitter Joris Baert en lijsttrekker Lieve Truyman. Adem Gündogdu van de Turkse vereniging vindt de kritiek onterecht. "De bedoeling van de bijeenkomst was om de Turkse kandidaten beter te leren kennen en vragen te kunnen stellen over een heleboel zaken."

Volgens de Turkse socio-culturele vereniging klopt het niet dat het debat uitsluitend in het Turks werd gevoerd. "Het klopt dat er gedeeltelijk Turks is gesproken, maar dat gebeurde alleen om iederéén te kunnen aanspreken binnen onze gemeenschap. Er zijn namelijk enkele nieuwkomers die volop lessen krijgen, maar die de Nederlandse taal nog niet volledig machtig zijn. En ook de oudere generatie spreekt beter Turks dan Nederlands. Het is trouwens ironisch dat dit aan bod komt, want één van de belangrijkste topics tijdens het debat was het regelmatiger spreken van de Nederlandse taal", legt secretaris Adem Gündogdu van de Turkse vereniging uit.

De Turkse gemeenschap vindt de kritiek jammer. "Bij het debat waren de vier Turkse kandidaten van de partijen CD&V, Tesamen en Open Vld aanwezig. Het vond trouwens niet plaats in de moskee, maar wel in ons ontmoetingslokaal. Het debat kwam er na vele verzoeken vanuit de Turkse gemeenschap. De leden willen meer verduidelijking over de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het debat verliep vlot en probleemloos. Vele leden waren dan ook verheugd dat ze een dergelijke kans kregen om de kandidaten van dichtbij vragen te stellen."

Thee

"Het is spijtig te vernemen dat net N-VA kritiek heeft op deze bijeenkomst, terwijl er tal van activiteiten en opendeurdagen hebben plaatsgevonden bij onze vereniging waar de andere partijen wél uitdrukkelijk aanwezig waren. Er zal nog een bijeenkomst plaatsvinden na de verkiezingen omdat veel leden dit nuttig vonden. We zullen de mensen van N-VA dan zeker uitnodigen om eens binnen te springen voor een lekker glaasje Turkse thee of koffie." 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.