Tielrodenaren wantrouwig over toekomst steenbakkerij

Het plan voor de site van de voormalige steenbakkerij in Tielrode.
Foto Vergauwen Het plan voor de site van de voormalige steenbakkerij in Tielrode.
De infovergadering over de plannen met de voormalige steenbakkerij in Tielrode heeft alleen maar het wantrouwen in het dorp aangewakkerd.

NV Van Loo Projects uit Herselt heeft de inwoners uit Tielrode niet kunnen geruststellen op de infovergadering in het gemeentehuis van Temse woensdagavond. Integendeel. De 150 Tieltrodenaren hadden veel vragen. Van Loo Projects wil samen met de eigenaar van de steenbakkerij, AMT de braakliggende, 47 hectare grote site omvormen tot een woonzone met een park aan de Gentstraat en een grote boomkwekerij in het noorden aan de Hofstraat. Om het hele gebied daarvoor klaar te maken, zal Van Loo Projects gedurende tien jaar enorme hoeveelheden grond aanvoeren. Op de site liggen nog vier grote kleiputten, waarvan er drie volledig worden opgevuld en één gedeeltelijk, met in totaal bijna een miljoen kubieke meter grond. Uit prognoses blijkt dat daarvoor ruim 60.000 vrachtwagens nodig zijn. Nadien wil AMT er de boomkwekerij van 40 hectare opstarten en er een bedrijfsgebouw van vier bouwlagen neerpoten.


Van Loo Projects en AMT kregen een spervuur van vragen over zich. "Onze bezorgdheid is nog groter geworden", stelt Herman De Cock van milieuactiegroep Ons Streven. "We kregen geen duidelijke antwoorden. Dit project blijkt vooral een grote impact te zullen hebben op het dorp. Het toenemende verkeer, de aangevoerde grond, het bedrijfsgebouw met vier verdiepingen, enzovoort: dit is allerminst hoopvol."


Van Loo Projects verdedigde zich. "De vier kleiwinningsputten zullen met niet-verontreinigde grond worden opgevuld. We behouden een gevoelige florazone in het parkgebied van 3.500 m², de hoogstammen blijven behouden en het visbestand wordt overgezet naar De Roomacker. Op vlak van mobiliteit wordt enkel de Gentstraat door de vrachtwagens gebruikt, niet de smalle Hofstraat. En met gemiddeld 55 ritten per werkdag betekent dat nog geen percent van het huidige verkeer in de Gentstraat."


Weinig begrip bij de Tielrodenaren, die massaal bezwaarschriften zullen indienen tijdens het openbaar onderzoek dat nog tot 10 december loopt. Zelfs de milieuambtenaar van de gemeente liet zijn mening blijken. "Geloof hen niet!" Het is nu eerst aan de provincie om de vergunningsaanvraag te beoordelen. (JVS)