Schrijfster ontmoet haar kraanman Jos

BELINDA AEBI LEERT HOOFDPERSONAGE KENNEN AAN VOORAVOND BOEKLANCERING

Bijna een jaar lang was die onbekende kraanman op De Zaat de grote inspiratiebron voor nieuwe misdaadroman 'Troebel Water' van auteur Belinda Aebi. Aan de vooravond van die boeklancering ontmoetten de schrijver en haar muze elkaar voor het eerst. "Al wat hij zegt, staat in mijn boek. Ongelofelijk!"

'Mijn naam is Jos Van Acker, ik ben achtendertig en al zes jaar kraanman voor het woonproject De Zaat in Temse. Het is me wel wat. Een kleine stad op zich. Een straat met vierenveertig huizen, maar dan op elkaar gestapeld. Huizen met mensen erin, die iedere dag weer opstaan, uit werken gaan en afgepeigerd thuiskomen.' Het is een passage uit 'Troebel Water', de nieuwste misdaadroman van Belinda Aebi (58), die zelf sinds twee jaar in één van de appartementsblokken op De Zaat woont. Toen zij er kwam wonen, waren ze ernaast een nieuw appartementsblok aan het bouwen. En de kraanman die elke ochtend om 6.15 uur naar zijn cabine klauterde, zou veel meer betekenen dan hij zelf ooit had kunnen vermoeden. "Elke ochtend schoten de werflampen aan en verscheen er een donker silhouet op mijn slaapkamermuur, de schaduw van een man die de kraan opklimt. Hij zorgde voor het idee voor dit boek. Ik ben in het hoofd van die kraanman gekropen om het verhaal te vertellen. Ik heb hem nooit ontmoet, maar een jaar lang was hij wel mijn muze", vertelde Belinda Aebi vorige week in deze krant.

Kraanman Jos, zoals het personage heet in het boek, is in het echt kraanman Patrick Hermans (58), uit Antwerpen. Hij las het artikel vorig weekend in deze krant, maar wist niet dat het over hem ging. "Ik vond het een mooi verhaal en ik heb onze werfleider bij Cordeel, Stijn Beeckman, gevraagd of hij er meer over wist. En hij vertelde me dat het over míj ging", lacht kraanman Patrick. Hij nam contact op met Belinda Aebi en gisteren ontmoetten de auteur en de kraanman elkaar voor het eerst, waarbij Patrick het eerste gesigneerde boek in ontvangst mocht nemen. "Ik ga het uiteraard zo snel mogelijk lezen!"

Voor Belinda Aebi was het leven van de kraanman verwonderlijk, elke dag alleen op 40 meter hoogte, van 6.15 tot 16 uur, zonder naar beneden te komen, in weer en wind. "Ik doe dit al 20 jaar en ik zou niks liever doen", schetste Patrick Hermans. "Ik ben nogal op mezelf en dan is de job van kraanman ideaal. Je zit daarboven, alleen, soms met de radio aan, maar vooral in een oase van stilte. En je ziet de wereld onder je bewegen. Na een tijdje leer je de gewoontes van de mensen kennen. Je ziet de vader die het zwembad opblaast voor zijn kinderen, de dame die wel héél graag in de zon ligt of het gezin dat graag de barbecue aansteekt. Je bent geen gluurder, maar je ziet nu éénmaal hoe het leven onder je zich openbaart. En het uitzicht is telkens wonderbaarlijk, zeker hier op De Zaat, welk seizoen het ook is."

Gemeenschappelijk

Voor Belinda Aebi leken de woorden van de kraanman heel vertrouwd. "Alles wat hij zegt, staat in het boek. Het is echt ongelofelijk hoe alles klopt. Sommigen vroegen zich af of het wel makkelijk is om als schrijver in het hoofd van een man te kruipen, en dan nog een kraanman. Maar zijn woorden klinken inderdaad vertrouwd. We hebben ook wel wat gemeen. Als auteur moet je ook alleen kunnen zijn, jezelf kunnen afsluiten en dat ook graag doen, net als een kraanman." Vandaag wordt 'Troebel Water' in het gemeentehuis van Temse feestelijk voorgesteld, vanaf 14 uur. Met ook kraanman Jos/Patrick erbij. "Maar verwacht geen speech. Ik sta niet graag in de belangstelling", besloot hij, alweer hunkerend naar zijn stekje, ergens hoog boven een werf, met de blik naar de horizon.

Kraanman Patrick Hermans met het eerste gesigneerde exemplaar van het nieuwste boek van auteur Belinda Aebi.
Joris Vergauwen Kraanman Patrick Hermans met het eerste gesigneerde exemplaar van het nieuwste boek van auteur Belinda Aebi.
Vorige week vertelde Belinda in onze krant hoe een toen nog onbekende kraanmanhaar bron van inspiratie was.
HLN Vorige week vertelde Belinda in onze krant hoe een toen nog onbekende kraanmanhaar bron van inspiratie was.