Komst energieheuvel veroorzaakt protest: “Monsterproject met 40 meter hoge heuvel en toren hoort hier niet thuis”

De actiegroep maakte een simulatie van de inplanting van de energieheuvel in het landschap.
RV De actiegroep maakte een simulatie van de inplanting van de energieheuvel in het landschap.
In Temse is er protest tegen de komst van een energieheuvel van Ecosource, een onderneming van Cordeel. Die energieheuvel zal liefst veertig meter hoog worden. “Dat heeft een enorme impact op de hele omgeving”, klinkt het bij actiecomité ‘Stop de energieheuvel’. Er is een petitieactie opgestart en de actiegroep is van plan om in beroep te gaan bij de provincie. Het schepencollege van Temse heeft immers al een vergunning verleend.

De NV Ecosource diende in het voorjaar een aanvraag in voor de oprichting van de energieheuvel aan de Frank Van Dyckelaan in Temse, op de terreinen van Cordeel. Van 18 juli tot 17 augustus liep het openbaar onderzoek. Intussen heeft het schepencollege een vergunning verleend.

Cordeel en Ecosource willen de opgewekte elektriciteit van de zonnepanelen via een energieheuvel opslaan. Met die opgewekte elektriciteit wordt oppervlaktewater op hoogte gepompt in een bassin van 10.000 kubieke meter, aangebracht op een heuvel van 40 meter hoog. Die potentiële energie in water op hoogte wordt daar ter beschikking gehouden om aan te wenden als hydro-elektriciteit.

RV

“Greenwashing”

Een actiegroep, onder de noemer ‘Stop de energieheuvel’, heeft simulatiebeelden gemaakt van de impact van de energieheuvel op de omgeving. “Het is toch héél duidelijk dat een heuvel met een toren op van meer dan 40 meter hoog niet thuishoort aan de rand van de Schelde en de Potpolder. De gemeente Temse, die ook ‘Cordeel-City’ mag worden genoemd, vindt het geen probleem dat zo’n monsterproject de natuur en het mooie Scheldelandschap zal overschaduwen. De heuvel bevat een stalen bassin van meer dan 40 meter hoog en 36 meter breed, met een oppervlakte van meer dan 10.000 vierkante meter. En dat in een vogelrichtlijngebied”, klinkt het verontwaardigd. “Bovendien zal Cordeel hiermee enkel en alleen zijn eigen bedrijventerrein voorzien van hydro-elektriciteit, deels zelfs via subsidies. We zijn niet gekant tegen de productie van duurzame energie, maar dit mag niet ten koste gaan van de waardevolle omgeving van de Schelde en de polders, en al zeker niet ter verrijking van één bedrijf door middel van een gesubsidieerd project. Dit is een klassiek voorbeeld van ‘greenwashing’, of zich groener voordoen om andere belangen te verdoezelen!”

De actiegroep is een petitieactie gestart en is ook van plan om bij de provincie in beroep te gaan. 
Het schepencollege van Temse staat achter het project. “In de vergunning staan er een aantal voorwaarden, om deze energieheuvel zo goed mogelijk in te passen in de omgeving. Bovendien wordt het in een industriezone verwezenlijkt. Het is een vorm van rationele energieopslag, waar we achter staan.” 

RV
RV
RV
RV2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • van royen rudi

    Met al hun creaties op de oude boelwerf van appartementen,supermarkten een woonwijk en dan als klap op de vuurpijl nog een kmo zone waar onze landelijke wegen niet op voor zien zijn en een enorme last betekend voor bewoners langs deze toegangswegen met normaal gezien landelijk karakter zijn nu al sluipwegen geworden die deze massa auto's en vrachtwagens moeten slikken Tielrode en Temse zijn hun landelijk hart al voor het grootste deel kwijt verkwanselt aan hoge prijzen die in de zakken verdwijn

  • Lucas Vissers

    Mooi, efficiënt en vooral decoratief !