Gemeente grijpt in op dodelijk kruispunt

VOETGANGERSLICHTEN OP PLAATS FATAAL ONGEVAL

De oversteekplaats in de Burgemeester Achiel Heymanstraat.
Foto Vergauwen De oversteekplaats in de Burgemeester Achiel Heymanstraat.
Het gemeentebestuur gaat binnenkort de gevaarlijke oversteekplaats in de Burgemeester Heymanstraat in Tielrode herinrichten. Daar kwam in september de 59-jarige opzichter Marc Philips om het leven toen hij werd aangereden door een auto, bij het uitoefenen van zijn taak.

Het gemeentebestuur van Temse heeft iets meer dan zeven maanden na het fatale ongeval in de Burgemeester Achiel Heymanstraat in Tielrode een plan klaar om er de veiligheid te verbeteren. Daarvoor is er een budget vrijgemaakt van zo'n 34.000 euro. De ingrepen zullen binnenkort starten. "De gevaarlijke oversteekplaats moet meer beveiligd worden, dat staat vast. Deze straat is een ontsluitingsweg naar het hogere wegennet, de oversteekplaats wordt dus zeer veel gebruikt", schetst schepen voor Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA).

Zichtbaarheid vergroten

De directe aanleiding voor de nakende ingrepen: het ongeval van maandag 12 september. Die ochtend rond 8.30 uur werd de 59-jarige Marc Philips door een autobestuurster aangereden op de oversteekplaats. Al tien jaar lang hielp Philips als gemachtigde opzichter de schoolkinderen oversteken - voor en na de school, in weer en wind. Tot het noodlot toesloeg en een 65-jarige bestuurster uit Temse hem aan volle snelheid aanreed, met als verklaring dat ze alle zicht op de weg was verloren door de laagstaande zon. Wekenlang lag de opzichter in een coma, tot hij bezweek aan zijn verwondingen.


"In afwachting van structurele maatregelen hebben we meteen grote, opvallende fluopotloden geplaatst om de zichtbaarheid van de schoolomgeving te vergroten. Er kwamen variabele zone 30-borden én de lokale politie voerde het aantal snelheidscontroles op. Intussen werkten we aan een actieplan, dat nu klaar is en waarmee we op korte termijn de verkeersveiligheid er fors willen verbeteren", aldus Truyman.

Automatische lichten

Meest opvallend is dat er voetgangerslichten komen aan de oversteekplaats. Wie wil oversteken, kan dus groen licht krijgen. Daarnaast komen er ook enkele kleinere infrastructurele ingrepen. "We gaan paaltjes plaatsen om een optische versmalling te creëren en de zichtbaarheid van de oversteekplaats te vergroten. Daarbij wordt het tweede zebrapad verwijderd, omdat die voor verwarring zal zorgen omdat ze net buiten de beveiligde zone ligt." En verder is er nog een bijkomende 'bi-flash' gepland ter hoogte het zebrapad Hofstraat-Gentstraat, waarbij telkens een voetganger of fietser passeert automatisch lichten in werking treden die de verkeersborden in de kijker zetten.


De inzet van gemachtigde opzichters blijft overigens gegarandeerd. De betrokken scholen - de vrije basisschool en freinetschool De Kolibrie - zijn tevreden met de aangekondigde ingrepen.