De ‘cafémoord’: Hasan I. schuldig bevonden aan moord op concurrent

Gianni Barbieux
Cafébaas Hasan I. is donderdagavond door de volksjury van het hof van assisen schuldig bevonden aan moord op zijn concurrent Muzaffer Akkus in april 2016. De jury heeft dus geoordeeld dat I. het slachtoffer met voorbedachten raden om het leven heeft gebracht. Hij riskeert nu een levenslange celstraf. Vrijdag zal duidelijk worden hoelang de man van zijn vrijheid wordt beroofd.

De doodslag - het intentioneel om het leven brengen van het slachtoffer - werd door de verdediging niét betwist. Een onvoorziene wending, aangezien Hasan I. eerder deze week zei dat hij Akkus neerschoot ‘om hem op afstand te houden’, maar niet om hem te vermoorden.

Walter Damen, de advocaat van de beklaagde, trok wél de bezwarende omstandigheid - het handelen met voorbedachten rade - in twijfel: “Er is geen enkel objectief element dat wijst op voorbedachtheid. De spanning tussen beide heren was die nacht te snijden. Voor de deur van Club 101 escaleerde het tot een vechtpartij, waarna mijn cliënt zijn wapen trok. Als hij op voorhand had gepland om Akkus te doden, dan had hij wel onmiddellijk geschoten.”

“Er is wel degelijk sprake van voorbedachtheid, namelijk drie keer”, zei  Walter Van Steenbrugge, advocaat van de burgerlijke partij. “Eén week op voorhand dreigde I. al om ‘zijn pistool leeg te maken’ als Akkus niet ging sluiten. Een tweede keer tijdens het verhitte telefoongesprek tussen beide heren de nacht van de feiten, waar I. maar niets over kwijt wil. En een derde keer toen hij een weerloze Akkus van dichtbij door het hoofd schoot, toen hij al op de grond lag.”

Het Openbaar Ministerie volgde de lijn van de burgerlijke partij, en vroeg dan ook een veroordeling tot moord. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.