Brouwerij komt weer tot leven

BALLONVAARDER PHILIPPE DE COCK ZET TRADITIE VERDER

Philippe De Cock en zijn zoon Jozef op de binnenplaats van de vroegere brouwerij Verbeeck-Back.
Foto Joris Vergauwen Philippe De Cock en zijn zoon Jozef op de binnenplaats van de vroegere brouwerij Verbeeck-Back.
In de vroegere brouwerij Verbeeck-Back in het dorpscentrum van Tielrode wordt vanaf volgend jaar opnieuw gebrouwen. De bekende ballonvaarder Philippe De Cock zet er samen met zijn kinderen Jozef en Charlotte de schouders onder. Een uniek project voor het Waasland, waarbij de nieuwe brouwers op geen inspanning kijken om de authenticiteit te behouden.

Daarom wordt zelfs de originele kriekenboomgaard opnieuw aangeplant. En uit de twee laatste flesjes Kerel-bier van 45 jaar geleden konden ze met de hulp van de Universiteit Gent die specifieke gist opnieuw tot leven wekken


In Tielrode waren er vroeger vier brouwerijen en twee mouterijen. Eén daarvan, brouwerij Verbeeck-Tack aan de Antwerpse Steenweg, midden in het dorpscentrum, zal binnenkort volledig opnieuw tot leven komen.

Verba-pils en Kerel

Die brouwerij was actief tot 1970, met hun 'Verba-pils' en 'Kerel' als bekendste bieren. Maar ook voor hun kriekenbier rukte het hele dorp indertijd uit als er rond Kerst telkens een vat werd gekraakt. Na 1970 werd het stil en drie jaar geleden overleed de laatste bewoner van het brouwershuis. Maar in 2016 komt er opnieuw leven in de brouwerij. Daar tekent Philippe De Cock voor, een Tielrodenaar met een missie. Hij is gekend als fervent ballonvaarder en stond tot voor kort samen met zijn broer Marc (als derde generatie) aan het hoofd van Cock's Vleeswaren in Sint-Niklaas. Nu begint hij aan een compleet nieuw hoofdstuk, samen met zijn kinderen Jozef en Charlotte.


"Ik heb 37 jaar voor Cock's Vleeswaren gewerkt, mijn zoon Jozef 10 jaar. We zochten een nieuwe uitdaging. Met een brouwerij kunnen we een natuurlijk product ontwikkelen waarbij we zelf de hoogste kwaliteit kunnen nastreven. Jozef is in opleiding tot brouwmeester, maar in feite is er niet zóveel verschil tussen een salami of een bier maken. Als je maar vertrouwd bent met moderne productietechnieken", vertelt Philippe De Cock.


"Dit is echter geen hobbyproject. Het zal kleinschalig zijn, maar het moet voldoende zijn om van te kunnen leven. We willen er echt een volwaardige brouwerij van maken, maar mét authenticiteit. De originele brouwersgebouwen blijven overeind, maar moeten natuurlijk grondig gerenoveerd worden. Er komt onder meer ook een ontvangsruimte voor bezoekers, met zicht op de brouwzaal, én een degustatieterras midden tussen de kriekelaars, het gras en de schapen in de tuin", vertellen Philippe en Jozef De Cock.


Enkele bieren van de vroegere brouwerij zullen opnieuw tot leven worden gewekt. "De vroegere kriekenboomgaard voor het kriekenbier was volledig overwoekerd. Er is nog één dikke kriekenboom overgebleven, de 'moederboom'. Door het enten van die fruitboom kunnen we opnieuw de échte Schaarbeekse krieken kweken en er het originele bier van brouwen. Ook het bier 'Kerel' van hoge gisting gaan we opnieuw maken. Verder plannen we ook nog een IPA-bier, een 'saison' en een modern zuur bier, gerijpt in gebruikte eikenhouten vaten."

Nog geen nieuwe naam

De brouwerij, die nog geen nieuwe naam heeft, moet tegen augustus 2016 van start gaan, om tegen de winter klaar te zijn voor een openingsfeest voor het hele dorp. Binnenkort wordt de bouwvergunningsaanvraag ingediend, maar eerst houdt de familie De Cock nog een infomoment voor de inwoners van Tielrode. Dat vindt nu vrijdag plaats vanaf 20 uur in het Gildehuis in Tielrode.