Assisenjury moet oordelen over cafémoord in Temse

Hassan I. riskeert levenslang voor volksjury

Slachtoffer Muzaffer Akkus.
Kristof Pieters Slachtoffer Muzaffer Akkus.
De cafémoord van Temse komt in februari voor het hof van assisen. Cafébaas Hassan I. staat terecht voor moord omdat hij in 2016 zijn rivaal Muzaffer Akkus (47) doodschoot voor Club 101 in de Rozenlaan.

“Hasan kon blijkbaar niet verkroppen dat Muzaffer zoveel succes had.” Dát was volgens de Turkse gemeenschap uit Hamme de reden van de schietpartij. Afgunst, want Muzaffer Akkus, een getrouwd man en vader van vijf, had jaar na jaar meer succes geboekt. Muzaffer runde al een tijdlang een pittabar in Temse, en had kort voor de noodlottige dag ook Club 101 overgenomen, op de hoek van de Rozenlaan en de Hogenakkerstraat. Er waren zelfs plannen om Club 101 om te bouwen tot een restaurant. De veertiger Hassan I., van zijn kant, kreeg het gevoel dat Muzaffer klanten afsnoepte van zijn bar, café Osi in de August Wautersstraat.

Meerdere kogels

Volgens getuigen had Hassan zijn rivaal op 9 april 2016 nog kwaad opgebeld. Later was hij gewapend naar Club 101 getrokken, waar hij na een ruzie kordaat de deur gewezen werd. Buiten kwam het tot een nieuw conflict met heel wat lawaai. Uiteindelijk escaleerde de situatie. Hassan haalde zijn wapen uit, en vuurde hij van dichtbij meerdere kogels af op Muzaffer. Minstens één getuige zou het incident zien gebeuren hebben. Hassan zou zelfs blijven vuren zijn terwijl Muzaffer al neergevallen was.

Het labo op de plaats waar de schietpartij gebeurde.
Kristof Pieters Het labo op de plaats waar de schietpartij gebeurde.

Terwijl Hassan vluchtte, werd het slachtoffer overgebracht naar het ziekenhuis. Daar overleed hij aan zijn verwondingen. De schutter werd tijdens de fatale nacht nog gevonden in Bornem, en meteen achter tralies gezet. Al snel werd hij in verdenking gesteld van moord - niet van doodslag, dus. Goed een maand na de feiten werd de avond gereconstrueerd, onder het toeziend oog van bevoegd onderzoeksrechter Mia Cottiels. Hassan zelf toonde hoe en waar hij Muzaffer doodgeschoten had.

Volksjury

Die reconstructie, samen met de rest van het dossier, zal in detail onderzocht worden in februari volgend jaar. Aan onze redactie werd bevestigd dat een assisenjury zal oordelen over de zaak. Volgende week al, op vrijdag 6 december, staat de preliminaire zitting gepland. Eind januari volgt de samenstelling van de jury, en op vrijdag 1 februari wordt de zaak ten gronde behandeld. 

Hassan I. zal tijdens het proces terechtstaan voor moord, en niet voor doodslag. Dat betekent dat hij Muzaffer zou gedood hebben met voorbedachten rade. De volksjury van twaalf leden zal beslissen over de schuldvraag. Hassan I. riskeert voor de feiten levenslang. Tegen het arrest van het hof van assisen is geen beroep mogelijk.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.