Arrest in ‘cafémoord’: Hasan I. krijgt 29 jaar celstraf

Beschuldigde Hasan I.
Gianni Barbieux Beschuldigde Hasan I.
Cafébaas Hasan I. heeft vrijdagmiddag voor het hof van assisen een celstraf van 29 jaar gekregen voor de moord op Muzaffer Akkus, de eigenaar van club 101 in Temse. Donderdagavond oordeelde de jury al dat I. het slachtoffer in april 2016 met voorbedachten rade om het leven heeft gebracht. 

In de nacht van 9 op 10 april troffen de hulpdiensten Muzaffer Akkus aan voor de ingang van zijn zaak ‘Club 101' in Temse. Met behulp van een keukenhanddoek hadden enkele omstaanders de wonde nog proberen afdekken, maar alle hulp kwam te laat: de Turkse ondernemer overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. 

Het overlijden van Akkus was het toedoen van een andere Turkse horeca-ondernemer in Temse, Hassan I. Volgens intimi kon de dader niet verkroppen dat het slachtoffer zijn zaak ‘club 101’ zo goed draaide. Akkus had het gebouw recent gekocht, en wou de zaak op termijn ombouwen tot een pitarestaurant. 

Maar zoveel geduld had I. dus niet. Twee weken voor de bewuste feiten, dreigde Hasan I. al eens om ‘zijn wapen leeg te maken’ als Akkus niet zou sluiten. Op 9 april, voegde hij de daad bij het woord. Tot voordien had I. zijn dreigementen aan de ober van ‘Club 101' gericht. Hij had namelijk een fout gsm-nummer van Akkus, en kon hem maar niet bereiken. Pas de bewuste avond wist hij het juiste nummer op een lepe manier te ontfutselen van één van de zonen van het slachtoffer.

Een verhit telefoon gesprek volgde, waarna beide heren hun geduld verloren. Ook Akkus - meermaals omschreven als een rustig, sereen man - moest na het gesprek worden gekalmeerd. Later die nacht parkeerde I. zijn Mercedes met vier pinkers voor de deur van het café. Ooggetuigen verklaren dat Hasan I. zijn concurrent naar buiten vroeg, waarna het tot een handgemeen kwam tussen de twee café-uitbaters.

Eén van de getuigen kwam nog tussenbeide toen de mannen nadien met elkaar op de vuist gingen. Hij zou Hasan hebben opgepakt, en een halve meter verder hebben neergezet. “Zijn linkerhand was geblokkeerd, toch wist hij in een mum van tijd — met maar één vrije hand — zijn wapen af te vuren”, getuigde de man. “Dat wapen was geladen. Hij schoot verschillende keren vanop afstand, om daarna van dichtbij de fatale kogel door zijn hoofd te jagen.”

29 jaar cel

Hasan I. gaf doorheen hele proces door een koele, rustige indruk. Na de uitspraak van de rechter nam hij kort het woord om zijn spijt te betuigen, maar ook dan bleef de dader ijzig kalm. “God van Temse, zo heb ik mijzelf nooit genoemd”, klonk het op het einde van het proces nog vanop de beklaagdenbank.

De 12-koppige jury vond I. donderdag al schuldig voor moord met voorbedachten rade. Vrijdag werd ook de strafmaat bepaald. Arrest: 29 jaar celstraf, en dus geen levenslang zoals het Openbaar Ministerie had gevorderd. Het hof en de jury hielden onder andere rekening met de gezinssituatie van de man, en gingen deels in op de vraag van de verdediging om niet de maximumstraf te uit te spreken. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.