Advocaat Walter Damen: “Minister De Block betaalde te traag, daarom kwamen 5 miljoen mondmaskers niet op tijd”

De bestelling voor 5 miljoen mondmaskers werd uiteindelijk geannuleerd.
rv De bestelling voor 5 miljoen mondmaskers werd uiteindelijk geannuleerd.
Ondernemer Mahmut Öz van de firma M.O.s.s.A. vecht terug, nadat hij werd beschuldigd van oplichting bij de bestelling van 5 miljoen mondmaskers. Via zijn advocaten Walter Damen en Davina Simons eist hij excuses van minister voor Volksgezondheid Maggie De Block. “Als zij op tijd had betaald, had ik de mondmaskers op tijd kunnen leveren.” 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Mahmut Öz werd vorige vrijdag tijdens een vergadering met de FOD Volksgezondheid ineens opgepakt door de federale politie. Hij zou gefraudeerd hebben bij de openbare aanbesteding van 5 miljoen mondmaskers: een opdracht ter waarde van 3,5 miljoen euro. De maskers moesten binnen de zeven dagen worden geleverd.  “Het ziet ernaar uit dat we zijn opgelicht”, liet minister Maggie De Block weten. 

Na een bewogen weekend stapte Mahmut Öz met zijn dossier naar advocaat Walter Damen. Hij concludeert dat er van oplichting geen sprake kan zijn. De grote fout ligt volgens hem bij de FOD Volksgezondheid, die te traag betaalde. 

Mahmut Öz
twitter Mahmut Öz

Leverancier in Turkije

Advocaat Damen: “Volksgezondheid betaalde op woensdag 11 maart 3,5 miljoen euro aan mijn cliënt. Dat gebeurde per gewone overschrijving, waardoor zaakvoerder Mahmut Öz het geld pas donderdagmiddag op zijn rekening kreeg en kon doorstorten naar de leverancier in Turkije.  Meneer Öz waarschuwde Volksgezondheid op donderdag 12 maart al voor de gevolgen van die trage betaling. Tijdens het volgende weekend moesten er geen mondmaskers verwacht worden.  De Turkse leverancier zou het geld na het weekend op zijn rekening vinden en pas dan de bestelling finaliseren.”

Minister De Block en Volksgezondheid wisten op donderdagavond dat de vijf miljoen mondmaskers ten vroegste vanaf maandag konden verwacht worden. Toch houdt de minister de schijn op, om uiteindelijk mijn cliënt als een oplichter af te schilderen

Walter Damen, advocaat van Mahmut Öz

Het hele weekend hield Maggie De Block de mogelijkheid open dat er toch vijf miljoen mondmaskers zouden binnenkomen. “Minister De Block en Volksgezondheid wisten vanaf donderdagavond dat de vijf miljoen mondmaskers ten vroegste vanaf maandag konden verwacht worden”, zegt advocaat Walter Damen. “Toch houdt de minister de schijn op, om uiteindelijk mijn cliënt de schuld te geven en hem als een oplichter af te schilderen.”

Betaling teruggestort

Mahmut Öz werd zaterdagochtend na zijn nachtelijke ondervraging vrijgelaten. Hij annuleerde onmiddellijk de bestelling en stortte de betaling van FOD Volksgezondheid, zo’n 3 miljoen euro, terug. Het saldo, 420.000 euro, wordt een van de volgende dagen gestort. 

“Mijn cliënt is afgeschilderd als een crimineel, terwijl hij zijn uiterste best heeft gedaan om de ergste nood aan mondmaskers te helpen oplossen", stelt Damen.  “Excuses van de minister zouden op zijn minst op zijn plaats zijn.”