6,5 jaar cel, maar beklaagde wellicht vanavond al vrij omdat parketjurist niet bevoegd is om onmiddellijke aanhouding te vragen

Politierechter Peter D'hondt hoopt dat de man intussen niet meer achter het stuur zal kruipen.
Geert De Rycke Politierechter Peter D'hondt hoopt dat de man intussen niet meer achter het stuur zal kruipen.
Een man uit Temse is door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 6,5 jaar cel na een hele reeks verkeersinbreuken. Donat C. had al een strafblad van negen pagina’s, maar legde elk rijverbod telkens naast zich neer. Bovendien stuurde hij ook onder invloed van drugs, zonder verzekering en inschrijving en beschikte hij niet meer over een rijbewijs. Omwille van een gebrek aan bevoegdheden van de parketjurist kon de onmiddellijke aanhouding niet uitgesproken worden, waardoor de man waarschijnlijk nog een hele tijd vrij kan rondlopen.

Tijdens de zitting in de politierechtbank werd politierechter Peter D’hondt bijgestaan door een parketjurist. Deze hebben niet dezelfde bevoegdheden als een substituut van de procureur des Konings waardoor zij geen onmiddellijke aanhouding kunnen uitspreken. Vermoedelijk speelde de vakantieperiode een rol, waardoor er geen substituut zetelde in de politierechtbank. 

De man zat al in voorhechtenis, maar wordt vanavond waarschijnlijk vrijgelaten omdat de aanhouding niet gevraagd kon worden. “Ik hoop dat hij intussen niemand omver rijdt, want de man kan gewoon niet uit een wagen blijven”, foeterde politierechter Peter D’hondt, die ook machteloos stond. 

Frustratie

De beslissing levert heel wat frustratie op, ook bij de parketjurist en bij de politierechter zelf. Wie er naast de politierechter zit als procureur wordt bepaald door een dienstregeling. “Ik kan zelf niet kiezen wie er naast mij zit, maar het is toch aangeraden om altijd iemand te voorzien die alle bevoegdheden heeft”, zegt Peter D’hondt.

De beklaagde zelf beweerde nog tijdens de zitting dat hij zijn leven omgegooid heeft en dat hij zijn lesje geleerd heeft. “Ik zal niet meer achter het stuur kruipen", beloofde hij. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • stefan crama

    Verander de wet zodat zulke uilestoten onmogelijk worden. Nu nog de politiek overtuigen en dat is andere koek.