25 jaar geleden ging Boelwerf dicht: vereniging Op Stoapel zet nu mooiste realisaties in de kijker

Zicht op de Boelwerf in Temse in 1990, met de gastanker Sombeke en kabellegger Discovery.
Foto Jimmy Hemelaer Zicht op de Boelwerf in Temse in 1990, met de gastanker Sombeke en kabellegger Discovery.
Erfgoedvereniging Op Stoapel, die de nalatenschap van de Boelwerf beheert, organiseert in 2019 een reeks initiatieven naar aanleiding van 25 jaar sluiting van de scheepswerf. Het faillissement betekende meteen het einde van de industriële zeescheepsbouw in België. Voor Temse was dit het einde van 165 jaar scheepsbouwnijverheid, opgestart door Bernard Boel in 1829.

“De scheepsbouw heeft veel betekend in de industriële geschiedenis van onze regio”, klinkt het bij Op Stoapel. “Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de laatste grote zeescheepswerf van België, de Boelwerf in Temse, haar deuren sloot. Daarom organiseren we een aantal initiatieven om dit waardevolle erfgoed in de kijker te zetten. Het pijnlijke faillissement ligt nog vers in het geheugen van velen, maar dat mag ons niet beletten oog te hebben voor al het moois dat hier gerealiseerd is door zoveel mensen uit de regio.”

Ooit grootste zeescheepswerf van België

Door de inspanningen van ‘Op Stoapel’, nu al meer dan 10 jaar actief, wordt de Boelwerf niet vergeten. “Het gaat als waardevol erfgoed een nieuwe toekomst tegemoet en daar zijn we best fier op.”
Zo pakt Op Stoapel binnenkort uit met de publicatie ‘Made in Belgium, by Boelwerf’, die een geactualiseerde lijst met bouwnummers zal bevatten, rijk geïllustreerd met unieke foto’ s van schepen en constructies die gedurende meer dan 100 jaar zijn gebouwd op de Boelwerf. “Het geeft een beeld van de realisaties van de ooit grootste zeescheepswerf van België.”

Op Erfgoeddag in april houdt de vereniging de tentoonstelling ‘Scheepsbouw in Temse, een terugblik’, in AC De Zaat. In juni volgt dan de Scheldehappening, een initiatief van Toerisme Oost-Vlaanderen, waar de tentoonstelling in een andere vorm te bezichtigen is. In het najaar volgen dan nog een filmavond rond de Boelwerf, met unieke filmpjes over de scheepswerf en een selectie van interviews met scheepsbouwers, en een ingetogen herdenkingsmoment op Allerzielen, waarbij aan het beeld De Zaatman een symbolisch samenzijn wordt georganiseerd ter nagedachtenis van alle scheepsbouwers die zijn overleden. 

Ingekleurde postkaart uit 1910, uit de collectie van Frank de Cuyper.
RV Ingekleurde postkaart uit 1910, uit de collectie van Frank de Cuyper.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.