"Tot m'n 42ste naar school om dit te bereiken"

HOOFDCOMMISSARIS ANTOINE VAN HOVE (70) MET PENSIOEN

Hoofdcommissaris Antoine Van Hove neemt op zijn zeventigste afscheid van de politie van Temse, met een stevige handdruk van burgemeester Luc De Ryck.
Foto Joris Vergauwen Hoofdcommissaris Antoine Van Hove neemt op zijn zeventigste afscheid van de politie van Temse, met een stevige handdruk van burgemeester Luc De Ryck.
Hoofdcommissaris Antoine Van Hove (70) neemt na 40 jaar afscheid van de politie in Temse. Hij was de allereerste ambtenaar in ons land die gebruik maakte van de mogelijkheid om langer dan 65 jaar te werken. In zijn jonge jaren was hij ook nog doelman in de hoogste klasse bij SK Beveren, aan de zijde van Jean-Marie Pfaff.

Veertig jaar en vier maanden, zolang is het precies dat Antoine Van Hove de arm der wet heeft vertegenwoordigd in Temse. Pas op zijn dertigste ging hij aan de slag bij het politiekorps van de Scheldegemeente.


Hij was er ook korpschef, van 1995 tot de politiehervorming in 2001. Nadat de politie van Temse en Kruibeke werden samengevoegd, bleef hij hoofdcommissaris. "Hij is het prototype van de 'selfmade man'. We kunnen alleen maar onze grote waardering en erkentelijkheid vanuit de gemeenschap tonen", zei burgemeester Luc De Ryck (CD&V) deze week bij het afscheidsfeest voor hoofdcommissaris Antoine Van Hove.

Blijven werken

Opmerkelijk is dat de 70-jarige Van Hove al vijf jaar met pensioen had kunnen zijn, maar hij was de allereerste ambtenaar in ons land die gebruik maakte van de mogelijkheid om door te werken na zijn 65 jaar. "In 2012 zou ik met pensioen gegaan zijn, op mijn 65ste. Maar net dat jaar kwam er een koninklijk besluit dat de mogelijkheid bood aan federale ambtenaren om langer te werken. Elk jaar heb ik die verlenging aangevraagd en gekregen. Maar nu ik zeventig ben geworden, is het mooi om afscheid te nemen", vertelt Van Hove, die toch een bijzonder parcours heeft afgelegd.

School

"Ik ben door omstandigheden maar tot mijn zestiende naar school gegaan, aan het VTI in Temse, waarna ik aan de slag ging als arbeider in Sint-Niklaas. Veertien jaar later, op mijn dertigste, ben ik bij de politie gegaan. Ik heb vele jaren hard gewerkt om mijn achterstand in te halen: eerst mijn humaniora in avondschool, dan naar de officierenschool in Gent en daarna naar de universiteit. Ik was 42 jaar toen ik in Gent afstudeerde met het diploma van licentiaat Criminologie. Een parcours van lange adem, maar waar een wil is, is een weg. De mooiste jaren van mijn leven heb ik gestudeerd en tegelijkertijd gewerkt. Gelukkig vond mijn echtgenote het geen probleem dat ik er op mijn 65ste nog vijf jaar bijdeed. In theorie, én als de liefde wederzijds is, zou ik mijn werkgever kunnen vragen om - bij wijze van spreken - tot mijn honderdste te kunnen blijven werken. Maar dat hoeft nu ook weer niet."

Doelman

Antoine Van Hove was vroeger ook een meer dan begenadigd doelman. Hij was eerste keeper bij Sportkring Sint-Niklaas. "Dat was in de jaren zestig de vooraanstaande Wase club. Van Beveren en Lokeren was toen nog geen sprake. Als kind ging ik soms kijken naar Sint-Niklaas, dat op Puyenbeke in de Watermolendreef voor 12.000 man speelde."


Van 1973 tot 1975 voetbalde hij voor SK Beveren, waar hij reservedoelman was. "Eerste keeper was toen Jean-Marie Pfaff. Of hij toen al zo'n kleurrijk figuur was? Dat was inderdaad toen al de man die hij nu nog steeds is."


Van Hove maakt op zijn zeventigste ook nog altijd deel uit van het wielergezelschap 'De Marmotten', met wie hij jaarlijks de beroemde cols van de Ronde van Frankrijk beklimt.


Maar meer dan zijn carrière als doelman en wielerliefhebber blijft zijn tijd bij de politie bij.

Mondigere samenleving

"Een mooi hoofdstuk, maar ik heb de samenleving wél veel mondiger, assertiever, brutaler en arroganter zien worden. Toen ik in '77 begon, was het helemaal anders. Vandaag wordt alles veel meer in vraag gesteld, moet je je continu verantwoorden. De maatschappij is ook veel harder geworden. Het werk van een politieman is er niet makkelijker op geworden. Gezag en discipline wordt niet meer aanvaard. Maar toch blik ik héél tevreden terug. Als ik zou kunnen herbeginnen, ging ik tien jaar vroeger bij de politie. Ik ben élke dag graag gaan werken."