“Tegemoetkoming abonnement De Lijn voor scholieren nodig”

BELGA
Vlaams Belang stelt voor om in Temse een tegemoetkoming te voorzien op abonnementen van De Lijn voor scholieren, op de zogenaamde ‘Buzzy Pazz’. Heel wat Vlaamse gemeenten passen al zo’n derdebetalersregeling toe voor jongeren.

Volgens Vlaams Belang-raadslid Sylvia Rombaut is het logisch dat het gemeentebestuur van Temse een tegemoetkoming van 50 procent voor de Buzzy Pazz zou invoeren. “In Temse is er maar één middelbare school meer. Een groot deel van de 12- tot 18-jarigen moet dus naar school in de omliggende gemeenten, vooral in Sint-Niklaas, Bazel of Bornem. Vaak nemen jongeren daarvoor de bus. Het zou dan ook niet meer dan correct zijn als de gemeente Temse hen tegemoetkomt in de extra kosten die zij moeten maken”, stelt Sylvia Rombaut. “Wij stellen daarom voor dat er een tegemoetkoming van 50 procent wordt voorzien op de Buzzy Pazz.”

Schepen voor Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA) antwoordde op de gemeenteraad dat dit zal worden bekeken in de besprekingen voor de volgende bestuursperiode. “In 2017 hadden 1.726 Temsenaren een busabonnement, waarvan 1.204 een Buzzy Pazz. We zullen dit bekijken, maar we moeten natuurlijk rekening houden met de kostprijs.”

Volgens Sylvia Rombaut zou dit de gemeente jaarlijks 125.818 euro kosten. “Als 1.204 jonge Temsenaren een Buzzy Pazz hebben en de gemeente hierin voor 50 procent tussenkomt, komt dat neer op dat bedrag.”

Heel wat Vlaamse gemeenten hebben een derdebetalersregeling met De Lijn voor abonnementsformules, ook voor jongeren. In de Wase gemeenten hanteert Sint-Niklaas al vele jaren zo'n tegemoetkoming van 50 procent op de Buzzy Pazz voor jongeren. In Beveren bedraagt die tegemoetkoming 25 procent. In Zwijndrecht is de Buzzy Pazz dan weer gratis voor 6- tot en met 24-jarigen. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.