“Nuance nodig bij leegstandcijfers”: vorige schepen voor Middenstand reageert op uitlatingen handelaars

JVS
Het aantal leegstaande winkelpanden is in Temse, net als in zowat alle andere Oost-Vlaamse gemeenten, de voorbije tien jaar gestegen. Sommige handelaars gaven vorige week in deze krant aan dat er niks gebeurt voor de middenstand in Temse. Dat spreekt de vorige schepen voor Lokale Economie Geert Vandersickel (N-VA) echter tegen. “Ik heb het daar moeilijk mee omdat dat pertinent onjuist is.”

In tien jaar tijd is het aantal leegstaande winkelpanden in Temse gestegen van 4 naar 9,4 procent. Dat blijkt uit de leegstandscijfers van Locatus, die Unizo Oost-Vlaanderen voor de hele provincie vergeleek. Gemiddeld zit de leegstand in de Oost-Vlaamse steden en gemeenten op 10 procent. Temse zit daar met 9,4 procent net onder. “Conclusie: het is niet goed, maar ook niet dermate slecht in vergelijking met de rest van de provincie”, reageert Geert Vandersickel (N-VA), in de vorige bestuursperiode schepen voor Lokale Economie en momenteel voorzitter van de gemeenteraad. “De stijging van de leegstand is een algemene trend die niet gemakkelijk om te keren is. Het klopt dat er mogelijkheden liggen voor gemeenten, maar er zijn ook uitdagingen voor handelaars en vooral voor de consument, die maar al te graag elders gaat aankopen om diverse redenen. Waar ik het echter moeilijk mee heb, is de steeds weerkerende en al te makkelijke uitspraak ‘Er gebeurt niets’. Ik kan alleen maar spreken voor de voorbije legislatuur en dan is deze uitspraak pertinent onjuist. Ik ken handelaars die stellen dat er nog nooit zo veel gedaan werd om te proberen het tij te keren.”

Geert Vandersickel: “Ik heb als schepen van Lokale Economie het mogelijke en onmogelijke gedaan met een beperkt budget."
JVS Geert Vandersickel: “Ik heb als schepen van Lokale Economie het mogelijke en onmogelijke gedaan met een beperkt budget."

“Eerste premie ooit voor handelaars”

“Enkele voorbeelden om dat te staven. Eerst en vooral was er de opstart van een dienst lokale economie, een zeer belangrijke vernieuwing bij de gemeente, die nu als vanzelfsprekend ervaren wordt. Het verhaal van de cadeaucheque kreeg een zeer belangrijke financiële injectie door de gemeente, met de uitbetaling van de geboortepremie en de teruggave van de maatschappelijke heffing in cadeaucheques en de geschenken bij jubilea en pensioneringen in cadeaucheques. Dat is geld dat rechtstreeks ten goede komt van de handelaars. Daarnaast werd er een vrijstelling ingevoerd van de gemeentelijke bedrijfsbelastingen voor nieuwe vestigingen, gedurende drie jaar. We hebben extra promotie gevoerd voor de handelaars, onder meer met straatvlaggen, beachvlaggen, kerstbomen, gratis winkeltassen en infoavonden, allemaal zaken die voorheen niet bestonden. En niet te vergeten, er kwam een substantiële premie voor gevelrenovatie om het winkelstraatbeeld te verfraaien. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de gemeente een premie geeft aan handelaars.”

“Opwaardering ingezet”

Volgens Vandersickel is de vernieuwing van de ISA-site en de OCMW-site, in combinatie met een rioleringsdossier in het centrum, een grote opportuniteit om de handelskern te versterken. “Die projecten zijn opgestart. De gevraagde opwaardering van de winkelkern is ingezet. Maar dat gebeurt niet van vandaag op morgen. Ik heb als schepen van Lokale Economie het mogelijke en onmogelijke gedaan met een beperkt budget. Het is nu aan de huidige ploeg om hier verder werk van te maken.” 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.