"Blessures aanpakken met acupunctuur? Dat gebeurt..."

Sportkinesist ging Rode Duivels voor in hun chinees voetbalavontuur

Kinesist Olivier Meul.
Geert De Rycke Kinesist Olivier Meul.
De voorbije transferperiode hebben ook Rode Duivels Moussa Dembélé en Maroune Fellaini de stap naar het Chinese voetbal gezet, waar ook al Yannick Carrasco rondloopt en eerder Axel Witsel aan de slag was. Een ervaringsdeskundige van het voetbal in China is de 28-jarige Olivier Meul uit Temse. Hij werkte er als kinesist bij een voetbalclub in Beijing, nadat hij eerder bij Lierse hoofd van de medische staf was. Intussen heeft hij zijn eigen kinepraktijk Hyper in Temse.

De Rode Duivels vinden hun weg naar China. Mousa Dembélé verliet Tottenham na 6,5 jaar om op avontuur te gaan in China. De 31-jarige Rode Duivel gaat er aan de slag bij Guangzhou R&F. Ook Marouane Fellaini (31) verkaste de voorbije maand van Manchester United naar Shandong Luneng. Hun collega-Rode Duivel Yannick Carrasco (25) blijft dan weer bij zijn Chinese club Dalian Yifang. En in november trok ook Chris Van Puyvelde uit Lokeren al naar China, waar hij technisch directeur wordt bij de Chinese voetbalbond. Voor voetballers is een Chinees avontuur in de herfst van hun carrière nog een lucratief nieuw hoofdstuk. Voor Olivier Meul uit Temse was het echter een bijzonder leerrijke ervaring, in de lente van zijn carrière als kinesist. Een opmerkelijk verhaal van de jonge Temsenaar, die intussen zijn eigen kinepraktijk in de Scheldegemeente opende, maar graag terugblikt op zijn Chinese periode.

Je was 28 jaar toen je naar China trok. Hoe ben je daar terecht gekomen?

"Dat is een heel verhaal. Ik ben in 2015 afgestudeerd aan de VUB als sportkinesitherapeut. Op dat moment was voetbalclub Lierse SK net gedegradeerd naar tweede klasse. Ze waren op zoek naar een kinesist. Ik ben al van in mijn jeugd actief in het voetbal, dus vond ik dat een mooie opportuniteit. Daar is mijn avontuur als kinesist in het voetbal begonnen. Ik combineerde dat met een job in de kinepraktijk van David Bombeke in Beveren. Het was bij Lierse meteen een heel hectisch jaar, met Eric Van Meir als coach. Het jaar nadien ben ik meteen hoofd van de medische staf van Lierse geworden. Een heel fijne periode, waarin ik heel veel heb geleerd. We werden zelfs kampioen, maar het was uiteindelijk Antwerp dat naar eerste klasse overging. In mijn derde jaar bij Lierse stapelden de problemen zich op en werd ik een tijdlang niet meer betaald."

En toen kreeg je telefoon van een oude bekende...

"In die onzekere periode bij Lierse heb ik me afgevraagd wat de toekomst zou brengen. En net toen kreeg ik een telefoontje uit China, van Ayub Timbe Masika. Dat is een Keniaanse voetballer die eerst bij Genk en later bij Lierse zat, waar ik hem leerde kennen. In 2017 trok hij naar China, naar Beijing Renhe. Hij liep er echter een zware enkelblessure op. En wat ze er ook probeerden, hij bleef maar met die blessure sukkelen. Op een dag kreeg ik van hem telefoon: 'Olivier, je moet naar China komen. Jij bent de enige die mij kan helpen!'."

En dus vertrok je halsoverkop naar China?

"Ik heb mijn werk hier 'on hold' gezet en ik ben meteen vertrokken. Masika was intussen uitgeleend aan een Chinese tweedeklasser. Maar ik heb hem toch weer fit gekregen. Op die manier kon hij weer bij eersteklasser Beijing Renhe aan de slag, waar hij meteen zes goals maakte in de eerste 8 matchen. Ik ben uiteindelijk iets meer dan drie maanden in China gebleven. Ik heb daar natuurlijk mijn ogen uitgekeken, zeker die eerste weken. Voor mijn persoonlijke ontwikkeling is dat een geweldige periode geweest. En hoewel we weten dat er in het Chinese voetbal veel geld omgaat, is de medische begeleiding er vaak nog heel bedroevend. Zeker in de tweede klasse was het zelfs dramatisch. Als spelers geblesseerd waren, moesten ze rusten en pijnstillers slikken. Het was vooral hópen dat ze op die manier snel opnieuw konden trainen. En dat werd dan gecombineerd met acupunctuur. Bij de clubs uit de eerste klasse verliep dat wel veel beter, ook door de komst van buitenlanders met hun expertise."

China was dus een ideale leerschool voor jou als jonge kinesist?

"Zeker weten. Al heb ik misschien nog het meest opgestoken van mijn periode bij Lierse. Ik was een maand afgestudeerd en ik werd als kinesist meteen verantwoordelijk voor de A- en B-kern, in totaal zo'n dertig man. En dat was niet alleen blessures behandelen. Ik was er ook een soort physical coach, die de opwarming voor de wedstrijden voor zijn rekening nam en de spelers bijstond met individuele - en groepsbegeleiding. Voor een eerste job als kinesist kon dat meteen tellen! (lacht) Ik neem al die ervaring, zowel van bij Lierse als van in China, mee in mijn huidige kinepraktijk Hyper in Temse. En intussen komen hier ook heel wat voetballers over de vloer, ook uit de Jupiler Pro League. Ik wil als kinesist niet alleen blessures behandelen, ik wil ze ook voorkomen. Veel sporters komen hier ook om zich sterker te maken. Ik werk daarvoor ook samen met heel wat specialisten, van een podologe tot een voedingsdeskundige. Ja, zelfs dry needling (behandeltechniek waarbij een zeer dunne naald in huid en spier gestoken wordt, red.) is hier mogelijk!"

Zie je jezelf ooit nog eens op Chinees avontuur trekken?

"Wel, toevallig heb ik deze week nog de vraag gekregen van Beijing Renhe of ik interesse heb om terug te keren. Het is niet het ideale moment, met de uitbouw van Hyper nu. Maar ik sluit het zeker niet uit. Het is ook heel fijn om die waardering te krijgen vanuit China. En het voetbal lééft er ook. Guangzhou Evergrande is de grootste Chinese club. Moussa Dembelé trekt naar Guangzhou R&F, de tweede club in die stad, waar hij in een indrukwekkend stadion voor 50.000 mensen zal spelen. Ik ben daar vorig jaar ook geweest, fantastisch. China zal wellicht niet meteen weer op mijn pad liggen, maar ik kijk wel uit naar de Afrika Cup in juni in Egypte. Nu is Masika, de voetballer die me naar China bracht, opnieuw bij mij in behandeling na een operatie. Het doel is om hem klaar te stomen voor die Afrika Cup en met hem mee te gaan!"
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.