Streekproductencentrum viert twintigste verjaardag

Het Streekproductencentrum in Halle bestaat twintig jaar en dat vieren uitbaters Johnny Sterck en Ursula Moons met een streekproductenmarkt. Johnny verkoopt al lokale producten nog voor die populaire werden bij het publiek.

De laatste jaren worden onder andere door de provincie streekproducten in de kijker gezet, maar twintig jaar geleden was de verkoop van streekproducten niet zo evident. "Een geuzesteker verklaarde me zelfs gek toen ik hem vertelde dat ik zijn bier in een winkel ging verkopen", lacht Johnny. "Tot ik een paar dagen nadien al opnieuw aan zijn deur stond voor enkele bakken." Johnny maakte destijds met een vriend als hobby fruitwijn en bracht die al snel zelf op de markt. "Onze eerste loods bleek te klein en dus weken we uit naar een groter gebouw. Toen gingen we op zoek naar andere inkomsten om alle kosten te betalen en nadat we deelnamen aan beurs in Frankrijk met producten uit de Zennevallei groeide het idee om alle streekproducten onder een dak te brengen. Zo is het Streekproductencentrum geboren."

Halse Krotten

Twintig jaar later komen toeristen bij Johnny en zijn vrouw Ursula over de vloer, maar ook de inwoners zelf kopen graag streekproducten. Van Geuze en Kriek uit Beersel tot chocoladepareltjes uit Gooik, het aanbod is groot. "Iets wat bij in onze streek gemaakt is, doet het altijd goed. Mensen houden er gewoon van."

Sinds twee weken maakt Johnny ook zelf de Halse Krotten, die al decennia lang gesnoept worden in de stad. Om de verjaardag te vieren organiseert hij samen met Ursula een streekproductenmarkt op zaterdag 10 en zondag 11 september van 10 uur tot 18 uur op de parking van het Streekproductencentrum aan de Poststraat 3A in Halle. (BKH)

Johnny Sterck en Ursula Moons in hun winkel.
Mozkito Johnny Sterck en Ursula Moons in hun winkel.