Vijftien camera's in centrum tegen vandalisme

GEMEENTE WIL MET INVESTERING VOORAL PREVENTIEF PROBLEMEN AANPAKKEN

Burgemeester Stany De Rechter bij de fietsenstalling aan parking Tack, waar ook camerabewaking zal komen.
Kristof Pieters Burgemeester Stany De Rechter bij de fietsenstalling aan parking Tack, waar ook camerabewaking zal komen.
Stekene gaat bewakingscamera's plaatsen in de centrumzone om vandalisme en overlast tegen te gaan. De gemeenteraad zette het licht op groen en trekt 40.000 euro uit voor het leveren en plaatsen van een eerste fase van het bewakingssysteem met negen camera's. Die zullen nog dit jaar geplaatst worden in de centrumzone rond het marktplein, op parking Tack en in de zone rond De Sportstek. In een volgende fase komen er nog zes camera's bij.

De politiezone Waasland-Noord werd door de gemeente gevraagd om de installatie van het camerasysteem in goede banen te leiden. Het korps heeft al vele jaren ervaring met de bewakingscamera's in het centrum van Beveren.

Bewijslast

"De camera's moeten vooral een ontradend effect hebben", zegt burgemeester Stany De Rechter. "Het is zeker niet dat er veel criminaliteit is in ons centrum, maar af en toe is er wel wat overlast en we hebben regelmatig ook te maken met vandalisme. We hebben heel wat geïnvesteerd in nieuwe infrastructuur en willen natuurlijk niet dat er vernielingen worden aangebracht. Door het plaatsen van camera's willen we de problemen vooral preventief aanpakken. Onder het oog van een camera zal men wel twee keer nadenken en zich niet zo snel misdragen. Tegelijk zorgt de camerabewaking ook voor een hoger veiligheidsgevoel bij de inwoners."


In een eerste fase worden negen camera's aangekocht. Die zullen geplaatst worden in de centrumzone rond het marktplein, op parking Tack en in de zone rond De Sportstek. Het gaat om plaatsen waar veel jongeren samenkomen. Zo zullen de camera's de grote fietsenstalling aan de Polenlaan bestrijken, maar ook het nieuwe skateterrein en omnisportveld voor de deur van jeugdhuis De Cramme. "Enkel de politie zal de gemaakte beelden kunnen bekijken", benadrukt de burgemeester. "De beelden worden pas achteraf bekeken wanneer er klachten of vaststellingen zijn. De beelden kunnen dan gebruikt worden als bewijslast, maar men kan er ook informatie uit halen in het kader van een gerechtelijk onderzoek. Een uitzondering kan gemaakt worden bij grote activiteiten of festiviteiten in het centrum. Dan kan de politie ook beslissen om real-time een oogje in het zeil houden."

Wifi-netwerk

De kostprijs voor het plaatsen van negen camera's wordt geraamd op 83.000 euro. Er moet echter ook nog een wifi-netwerk geïnstalleerd worden waarop het camerabewakingssysteem zal werken.


Hiermee kunnen de beelden dan draadloos worden doorgestuurd naar het commissariaat in Beveren. Dat is nog eens een investering van 40.000 euro. De camera's zullen nog dit jaar worden geplaatst en operationeel zijn. In een volgende fase komen er nog eens zes camera's bij.