Rem (75) fietst 1.200 kilometer in 11 dagen: “Vrienden vroegen om hen in Zuid-Frankrijk te bezoeken, dus nam ik de fiets”

Rem Cielen haalde met zijn prestatie zelfs de krant Midi Libre.
Kristof Pieters Rem Cielen haalde met zijn prestatie zelfs de krant Midi Libre.
Stekenaar Rem Cielen heeft op zijn 75ste een straf exploot neergezet. Hij fietste in elf dagen maar liefst 1.200 km naar het Franse gehucht Carnoulès. Daar werd hij feestelijk ontvangen door de burgemeester. Ook de krant Midi Libre besteedde heel wat aandacht aan zijn krachttoer. “Ik ben al mijn hele leven een fervent wielertoerist maar nooit eerder waagde ik me aan elf etappes zonder één rustdag. En toch, het smaak naar meer”, lacht hij.

Rem Cielen en zijn echtgenote Viviane hebben meer dan twintig jaar een buitenverblijf gehad in Carnoulès in het departement Gard. “We brachten er eigenlijk meer tijd door dan in Stekene en hebben er ook een chambre d’hôtes uitgebaat”, vertelt het echtpaar. “Vorig jaar hebben we het domein echter verkocht. Het voortdurend pendelen tussen Stekene en Frankrijk begon iets te zwaar te wegen en twee huizen onderhouden eveneens. We hebben er wel nog een grote vriendenkring. Het zijn enkele van deze vrienden die hun huis ter beschikking hadden gesteld om nog eens een vakantie daar door te brengen.”

Rem besloot om dit keer eens niet met de auto naar Frankrijk af te reizen maar de fiets te nemen. “Ik ben al mijn hele leven een fervent wielertoerist en rij zelfs het liefst in de bergen. In de Cevennen heb ik al heel wat ritten op mijn palmares. Een meerdaagse tocht stond echter nog altijd op mijn verlanglijstje. Ik droomde al lang om eens naar Compostella te rijden maar tegenwoordig doet iedereen dat al en is het een drukke route geworden. Een tocht naar de streek waar we zoveel jaar een buitenverblijf hadden, leek me een leukere uitdaging.”

Rem rustte zijn racefiets uit met zadeltassen en stippelde een route uit in twaalf dagen. “De trip naar Carnoulès is iets meer dan duizend kilometer maar omdat er een zwaar onweer was in het Centraal Massief heb ik nog een omweg moeten maken en zijn het uiteindelijk 1.200 km geworden. De laatste twee étappes heb ik in één dag samengebald. Na 800 km tegenwind had ik in de laatste kilometers de mistral in de rug”, lacht hij. “Maar die laatste rit was niettemin wel erg zwaar met meer dan duizend hoogtemeters. Ik was wel verrast door het ontvangstcomité met de burgemeester. Zelfs de plaatselijke pers besteedde er heel wat aandacht aan. Zelf vond ik het nochtans niet zo’n uitzonderlijke prestatie maar het zal wellicht te maken hebben met mijn leeftijd.”

Tijdens zijn rit wou Rem vooral ontdekken of het authentieke Frankrijk nog bestaat. “En het antwoord is gelukkig positief. De kleine dorpjes waar iedereen ’s middags samenkomt in de plaatselijke bar, ze bestaan nog. Als ik met mijn koerskledij binnenstapte, werd ik natuurlijk meteen bestookt met vragen. Frankrijk is nog altijd een land van wielerliefhebbers.”

Grote pech is Rem bespaard gebleven. “Ik heb geen enkele keer lek gereden, enkel mijn bagagedrager begaf het maar met enkele spanbandjes was dat snel opgelost. In Lyon heb ik wel een heel avontuur beleefd. Een brede avenue ging daar vrij onopgemerkt over in een autosnelweg. Plots begonnen chauffeurs te claxonneren en met hun lichten te flikkeren. In Frankrijk heb je echter niet zoveel op- en afritten als hier. Toen ik plots zwaailichten zag aan de overkant van de snelweg, heb ik mijn fiets en mezelf over de hoge omheining gegooid. Ik kwam uit in een bos maar gelukkig kan ik me vrij goed oriënteren aan de hand van de zon. Dat doe ik wel vaker tijdens het fietsen. Met slechts een paar uur vertraging ben ik dan toch veilig en wel in mijn hotel aangekomen.”

Spijt dat hij pas op zijn 75ste deze uitdaging is aangegaan, heeft hij niet. “Ik ben blij dat ik het nog kan en eerlijk gezegd heb ik de smaak te pakken. Ontelbare keren ben ik met de auto naar Frankrijk gereden maar eigenlijk zie je dan onderweg amper iets. Ik heb nu opnieuw het land ontdekt waar ik zoveel van hou. Het is ook een vorm van onthaasten. Een meerdaagse rondrit door Normandië en de streek van Bordeaux staan al op mijn verlanglijstje.”

Kristof Pieters1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Vervaeke Marc

    Woensdag kwamen wij in Nederland (Goes) een Canadees tegen op de fiets. Hij was 75 jaar, goed geladen met bagage (had ook zijn tent bij). De man was zaterdag gestart voor een tocht door Europa van 3 maand, met eindpunt Boekarest. Aan zijn reacties te horen wordt dit het mooiste wat hij ooit deed.