Reintje Vos viert lente met meiboomplanting

rv
De lente is in het land en dus is het tijd voor Reintje Vos om de meiboom te planten! De volkskunstgroep blaast op zaterdag 4 mei verzamelen rond de kerk van Kemzeke.

Naar eeuwenoud gebruik wordt een meiboom geplant om de meimaand in te luiden. Traditiegetrouw gebeurt dit aan de kerk in Kemzeke. De groep doet dit in het bijzijn van bevriende volksdansgroepen uit de buurt en van verder weg. De Duitse groep ‘Danzdeel Salzkotten zorgt dit keer voor de internationale toets. Zij brengen ook hun kindergroep en hun koor mee. Voor de kinder- en jeugdgroep Rosseel en Reinaerdijn is het een blij weerzien met de jongens en meisjes uit Salzkotten. In augustus was de kindergroep van Reintje Vos immers te gast in Duitsland.

Op zaterdag 4 mei is het eerst aan de kinderen en de jongens (ongehuwde mannen) om te laten zien wat zij kunnen. Zij mogen tijdens de meispelen een gooi doen naar het meigraafschap. Omdat er veel jeugdige gasten zijn, worden er, naast de traditionele meispelen, ook kindermeispelen georganiseerd. Via een variatie aan kracht- en behendigheidsspelen wordt uitgemaakt wie de finale zal spelen.

Aan de meispelen voor jongens kan iedereen deelnemen, zolang je man en ongehuwd bent. Kandidaat-meigraven kunnen zich aanmelden om één uur op het grasveld naast de kerk. Supporters zijn natuurlijk ook van harte welkom. De meispelen starten om 13.30 uur.

Het eigenlijke feestprogramma begint om 17 uur op het plein voor de kerk in Kemzeke. De winter, gesymboliseerd door een stropop, wordt verbrand. Daarna volgt de finale van de meispelen en wordt de meigraaf gekroond. Hij mag dan uit het aanwezige vrouwelijke schoon zijn meigravin kiezen. Ook de kindermeigraaf of –gravin wordt in de bloemetjes gezet.

Het hoogtepunt is het planten van de meiboom, een zilverberk versierd met kleurige linten. Natuurlijk wordt er ook gedanst. Naast Reintje Vos laat ook de kindergroep zijn mooiste danspasjes zien en mogen de Duitse gasten hun beste beentje voorzetten.

Om 20 uur gaat het meibal van start in het Koerken. Iedereen is welkom om een dansje te wagen op Vlaamse en internationale volksmuziek. De inkom voor het meibal is gratis.

rvReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.