Promotour door heel Vlaanderen

CRAMMEROCK STEEKT TANDJE BIJ VOOR 25STE VERJAARDAG

De medewerkers van Crammerock met de affiches die ze in heel Vlaanderen zullen ophangen.
Foto Pieters De medewerkers van Crammerock met de affiches die ze in heel Vlaanderen zullen ophangen.
Het festival Crammerock bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd. Met maar liefst vijftig acts op het podium willen de organisatoren de 30.000 bezoekers van vorig jaar evenaren. Daarvoor is een promotietour van start gegaan, die heel Vlaanderen zal aandoen.

Crammerock ontstond in 1991, toen er voor het tienjarige bestaan van jeugdhuis De Cramme een paar bescheiden optredens georganiseerd werden. Er kwamen een paar honderd bezoekers op af. Het initiatief werd zo gesmaakt dat het jeugdhuis een jaar later opnieuw een festival op poten zette. In 2000 werd er een dag bijgevoegd, met op vrijdagavond een fuif. In 2006 werd vrijdag een volwaardige festivaldag.


Het grote kantelmoment kwam er drie jaar geleden met de verhuis vanop het terrein naast de sporthal naar de evenementenweide Groeneputte aan de E34. Vorig jaar lokte het tweedaagse festival maar liefst 30.000 bezoekers en werd de maximumcapaciteit van het terrein bijna bereikt. "We hebben nog wel wat overschot, maar we moeten ook denken aan het comfort van de festivalgangers", zegt organisator Geert Robbrecht. "Een festival is meer dan bands bekijken met schraal bier in de hand."

Camping

"Twee derde van de bezoekers komt voor de twee dagen", gaat hij verder. "Onze camping telde vorig jaar 5.000 festivalgangers. Sinds vorig jaar hebben we volwaardige festivaltenten, want onze Clubstage is intussen een gevestigde waarde. Dit jaar staan er toppers als Lost Frequencies, DJ Fresh en Ronnie Flex."


Desondanks wordt op grote schaal promotie gevoerd voor de feesteditie. Medewerkers rijden heel Vlaanderen door om affiches en flyers te verdelen. De affiche is dan ook indrukwekkend, met vijftig topacts. De laatste namen die aan de lijst werden toegevoegd zijn GOOSE, Skyve Soundsystem, Janez Detd., TLP, Fresku en Turntable Dubbers.


Het festivalterrein zal enigszins anders ingekleed worden, maar daar wil Robbrecht nog niet veel over prijsgeven. "We willen in de eerste plaats een topaffiche aanbieden. De voorverkoop loopt goed en intussen zijn ook al regionale voorverkooppunten bedeeld met tickets. We gaan ook online drankvouchers verkopen. Dat spaart tijd uit aan de kassa's en het is ook iets goedkoper."


Robbrecht staat intussen zelf al sinds 1999 aan het roer bij Crammerock. Wat volgens hem de succesformule is? "Iedereen vindt hier zijn gading. Hier staan de 'betere Belgen', maar ook enkele buitenlandse namen op het podium. De artiesten zelf kennen Crammerock na 25 jaar en komen graag terug. De Mens moet ongetwijfeld het record hebben, want de band stond hier al vijf keer. Triggerfinger is nu een topact, maar de groep stond hier ook al in 2003, toen bijna niemand hem kende. Het toont aan dat we een neus hebben voor talent", lacht Robbrecht. De 'riders' of verlanglijstjes van de rockbands vallen nog mee. De ster met de meeste allures was volgens Robbrecht Lauryn Hill. "Zij vroeg maar liefst drie kleedkamers. Uiteindelijk arriveerde ze veel te laat en zette ze er niet één voet binnen."


Crammerock vindt plaats op 4 en 5 september. Een weekendticket kost 50 euro, een ticket voor één festivaldag 30 euro. Een weekend overnachten op de camping kan voor 10 euro. Alle informatie: www.crammerock.be