Negen camera's tussen marktplein en sportcentrum

GEMEENTE WIL WANGEDRAG BIJ HANGJONGEREN ONTMOEDIGEN

Burgemeester Stany De Rechter (GeBe) aan het skatepark. Het is een van plaatsen waar bewakingscamera's komen in de strijd tegen overlast.
Kristof Pieters Burgemeester Stany De Rechter (GeBe) aan het skatepark. Het is een van plaatsen waar bewakingscamera's komen in de strijd tegen overlast.
De gemeente zal in de strijd tegen vandalisme en overlast vijftien camera's plaatsen in het centrum. Dat is gisterenavond beslist op de gemeenteraad. Nu veroorzaken hangjongeren er vaak problemen. De camera's moeten ontradend werken. De live beelden ervan zullen naar het politiecommissariaat doorgestuurd worden.

Eerst komen er negen camera's tussen het marktplein en sportcentrum De Sportstek, ter hoogte van de bushalte en fietsenstalling, de parking en de sportterreinen. "De gemeentediensten en de politie krijgen regelmatig meldingen van overlast in de centrumzone van Stekene", legt burgemeester Stany De Rechter (GeBe) uit. "We doen grote investeringen om de straten en infrastructuur te vernieuwen, maar we willen dat het natuurlijk ook allemaal netjes blijft. Cameratoezicht is een nuttig hulpmiddel om overlast vast te stellen, maar moet vooral ontradend werken."

ThinkStock

Hinderlijk

De camera's worden geplaatst op de locaties waar de overlast het grootst is. Een studiebureau maakte een totaalplan op voor het gebied tussen de Polenlaan, Nieuwstraat, Blauwe Wegel, Stadionstraat en het marktplein. Het gaat voornamelijk om plaatsen waar veel jongeren samenkomen zoals de grote fietsenstalling aan de Polenlaan, het nieuwe skateterrein en omnisportveld en jeugdhuis De Cramme. "We zitten hier niet met de grote criminaliteit", benadrukt de burgemeester. "Het gaat vaak om kleine vormen van overlast, maar die mensen wel als hinderlijk beschouwen."


Zo moest twee weken geleden nog een jongeman op de loop voor enkele belagers, werden de belijning van het pas opgeleverde omnisportveld beschadigd en kropen er andere jongeren op het dak van de sporthal via de brandladder. Af en toe zijn er ook meldingen van druggebruik. "Het zijn allemaal geen halsmisdaden, maar met het cameratoezicht willen we dit soort van wangedrag preventief bestrijden", vervolgt De Rechter. "Tegelijk zullen we ook de pakkans van ordeverstoorders verhogen."

Kostprijs: 148.000 euro

Enkel de politie zal de gemaakte beelden kunnen bekijken. De camerabeelden worden pas achteraf bekeken wanneer er klachten of vaststellingen zijn. Bij grote activiteiten of festiviteiten in het centrum kan de politie wel beslissen om ook in real-time een oogje in het zeil houden. "Uiteraard volgen we de aanbevelingen omtrent de bescherming van de privacy. Zo zullen we waarschuwingsborden hangen zodat de burger op de hoogte is van het cameratoezicht in die zone", zegt De Rechter. "De camera's zullen zeker niet filmen op privéterrein van onze inwoners en de beelden zullen, zoals wettelijk voorzien, maximum 31 dagen worden bijgehouden."


De kostprijs van het totale cameraplan met 15 camera's wordt geraamd op 148.000 euro, waarvan in een eerste fase 9 camera's voor een bedrag van 101.000 euro zullen worden geplaatst.

Wifi

De gemeente zal ook voor wifi installeren in de centrumzone. Hiermee kunnen de beelden dan draadloos worden doorgestuurd naar het hoofdcommissariaat in Beveren. De camera's zullen in de loop van volgend jaar geplaatst worden.