Milieuprijs voor landbouwbedrijf dat overschakelt op biomelk

De milieuprijs 2017 werd uitgereikt aan de familie Cerpentier, die na dertig jaar de klassieke boerderij omschakelde naar een bioboerderij.
Kristof Pieters De milieuprijs 2017 werd uitgereikt aan de familie Cerpentier, die na dertig jaar de klassieke boerderij omschakelde naar een bioboerderij.
De Milieuraad van Stekene heeft naar jaarlijkse gewoonte een milieuprijs uitgereikt voor prestaties die het voorbije jaar werden geleverd ten bate van het milieu. Dit jaar is de winnaar wel heel ver gegaan, door van een klassieke melkveehouderij volledig over te schakelen naar een bioboerderij. 

Herman Cerpentier en Els De Cock besloten samen met hun zonen Maarten en Jonas twee jaar geleden om het over een totaal andere boeg te gooien. “Toen Friesland Campina ons na vele jaren dienst plots bedankte, moesten we op zoek naar een andere afnemer en verdeler”, vertelt Maarten. “Voor biologische melk wordt nog iets meer betaald, maar het vraagt tegelijk ook veel werk. We speelden al een tijdje met het idee om over te schakelen, maar het vroeg veel tijd en energie. Je krijgt het label immers niet zomaar. De velden waarop we de voedergewassen telen, moeten volledig pesticidenvrij zijn en het duurt een tijd eer alle resten uit de bodem zijn verdwijnen. We hebben ook moeten investeren in een machinepark om manueel onkruid te wieden.” 

De milieuprijs levert de bioboerderij aan het Riet in Stekene een geldprijs op van 250 euro. “Maar het is vooral de erkenning en de waardering dat een enorm grote ruggensteun is”, klinkt het bij de familie Cerpentier.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Peggy Selis

    Proficiat met jullie milieuprijs voor prestaties die het voorbije jaar werden geleverd ten bate van het milieu. Van een klassieke melkveehouderij volledig over te schakelen naar een bioboerderij. Van KVLV Stekene