Groen stelt kerk van Koewacht voor om academie te huisvesten

Nikki Maes (voorzitter Groen Stekene) en gemeenteraadsleden Carl Ivens (links) en Jan Van Remoortel aan de kerk van Koewacht, die binnenkort ontwijd zal worden.
Foto Kristof Pieters Nikki Maes (voorzitter Groen Stekene) en gemeenteraadsleden Carl Ivens (links) en Jan Van Remoortel aan de kerk van Koewacht, die binnenkort ontwijd zal worden.
Groen Stekene stelt voor om de kunstacademie een nieuw onderkomen te geven in een leegstaande kerk.

Het pand in de Stadionstraat, waar de lessen nu worden gegeven, is helemaal uitgeleefd en renovatie is geen optie meer. De gemeente houdt echter vast aan het plan om de kunstacademie onder te brengen in het leegstaande klooster in de Kerkstraat maar dat project ligt momenteel stil door juridische procedures. "We hebben echter een alternatief", zeggen Jan Van Remoortel en Carl Ivens, gemeenteraadsleden voor Groen. "De Vlaamse Overheid reikt eenmalig subsidies uit voor projecten die leegstaande kerkgebouwen een nieuwe functie geven. Nog tot 10 februari van dit jaar kan de gemeente Stekene een project indienen en zo tot 80 procent van de kosten laten terugbetalen. Dit is de gedroomde gelegenheid om de noodlijdende kunstacademie onder te brengen in één van de leegstaande of weinig gebruikte kerken."

Landbouwkundig museum

Het bisdom Gent heeft intussen al laten weten dat ze de kerk op Koewacht laat ontwijden. Ook de Landelijke Gilde van Stekene wil haar landbouwkundig museum in het kerkgebouw onderbrengen en heeft daarvoor een Europese subsidie aangevraagd. Er blijft echter ruimte voor andere activiteiten. "Ons voorstel heeft enkel voordelen", zeggen Ivens en Van Remoortel. "Want niet alleen de gemeentekas en de kunstacademie varen er wel bij. Ook de deelgemeentes winnen erbij. Wanneer de kerken in de deelgemeente een zinvolle invulling krijgen zoals met een afdeling van de kunstacademie, zal dat het sociale weefsel versterken", klinkt het. (PKM)