De Cramme verhuist naar centrum

JEUGDHUIS ZAT TWINTIG JAAR IN TIJDELIJK ONDERKOMEN NA BRAND

Voorzitters Niels Windhey en Bert Van Gaever dragen het logo van het jeugdhuis symbolisch van de oude naar de nieuwe stek tijdens een fakkeltocht.
Foto Kristof Pieters Voorzitters Niels Windhey en Bert Van Gaever dragen het logo van het jeugdhuis symbolisch van de oude naar de nieuwe stek tijdens een fakkeltocht.
Met een fakkeltocht door het dorp trokken de jongeren van jeugdhuis De Cramme van de oude stek in de Verkenstraat naar een gloednieuw onderkomen in het centrum. Twintig jaar lang zaten ze in een tijdelijk onderkomen nadat een brand hun vorig gebouw verwoestte. "We zaten op ons tandvlees", zegt voorzitter Niels Windhey.

Jeugdhuis De Cramme werd in 1981 opgericht en tien jaar later ontstond het festival Crammerock. Het kleine jeugdhuisevenement van weleer is al lang uit de kinderschoenen gegroeid en telde vorig jaar maar liefst 30.000 bezoekers. Het jeugdhuis zelf daarentegen kende enkele tegenslagen. Toen hun gebouw in 1994 door brand werd verwoest, kregen de jongeren een 'tijdelijk' onderkomen in een oud café van Jolande De Bock in de Verkenstraat. Schepen Kris Van Duyse (GEBE) was toen voorzitter en leidde nu als schepen de bouwwerken aan de nieuwe stek. "Dit is dus toch wel een heel bijzonder moment voor mij", vertelt hij. "Ik had destijds nooit gedacht dat ik ruim twee decennia later mee kon helpen bij de bouw van het nieuwe jeugdhuis."


Voor de jongeren is het een hele opluchting en komt de verhuis geen dag te vroeg. "In de oude gebouwen kon natuurlijk alles en hier zal er wel wat meer tucht moeten zijn, maar we zaten toch wel op ons tandvlees", zegt voorzitter Niels Windhey. "Het dak was zo lek als een zeef en zonder grote investeringen kwam een veilige jeugdhuiswerking op de helling te staan. Het is bovendien enkel dankzij de inspanningen van het bestuur en de vele activiteiten dat het aantal leden niet gedaald is."

Crammerock

De Cramme hing tien jaar lang aan de bel bij het gemeentebestuur. Er was hoop toen er plannen werden gemaakt voor een cultureel centrum maar die verdween als sneeuw voor de zon toen het project door besparingen werd geschrapt. Eind 2013 kwam het verlossende nieuws dat het jeugdhuis een plaats zou krijgen in het oude deel van de sporthal. De vroegere kleedkamers werden volledig gestript. Met een oppervlakte van meer dan 200 vierkante meter blijft er ook voldoende plaats voor de Cramme Concert Club. Die stond op een laag pitje, maar op 24 mei geeft Admiral Freebee de aftrap van een nieuwe reeks concerten. Ook voor Crammerock is het jeugdhuis belangrijk want zowat alle leden werken ook mee als vrijwilliger bij het festival en nieuw bloed is elk jaar nodig.


Met een fakkeltocht trokken de jongeren vrijdagavond van het oude jeugdhuis naar de nieuwe stek. Aan het gemeentehuis werd even halt gehouden voor het in ontvangst nemen van de sleutels. Zaterdagavond werd er al meteen een lap op gegeven met een grote fuif. "We zijn enorm tevreden met het resultaat", zegt voorzitter Niels. "Het gebouw heeft een industriële look en we zijn heel creatief te werk gegaan bij de inrichting. Er is meubilair gemaakt met oude fruitbakken en paletten, en de ongelooflijk vette toog met led-verlichting is van de hand van een bevriend schrijnwerker. We houden er zelfs een extra logo aan over want de arme man had centimeters genomen in plaats van millimeters bij het uitsnijden van de naam De Cramme voor de toog", lacht Niels.