Asbestvervuiling na loodsbrand

INWONERS MOETEN SCHOENEN CONTROLEREN BIJ BETREDEN HUIZEN

Het vuur werd zaterdagavond rond 23.30 uur vastgesteld. Op dat moment sloegen de vlammen al metershoog uit het dak.
Kristof Pieters Het vuur werd zaterdagavond rond 23.30 uur vastgesteld. Op dat moment sloegen de vlammen al metershoog uit het dak.
Een zware loodsbrand heeft asbestverontreiniging veroorzaakt in het gehucht Koewacht. Op het dak lagen asbesthoudende platen die door de grote hitte kapot sprongen. Hierdoor zijn er asbestvezels in de rookpluim terecht gekomen. De gemeente vraagt bewoners voorzorgsmaatregelen te nemen. De volgende dagen zullen bodemstalen worden genomen in de wijde omgeving van de brandhaard om de omvang van de verontreiniging te bepalen.

De brand werd zaterdagavond rond 23.30 uur vastgesteld. Een opslagplaats van een boerderij aan de Tragel in Koewacht, op de grens met Nederland, stond op dat moment al in lichterlaaie. De helft van de loods lag volgestouwd met stro. In de andere helft lag allerlei werkmateriaal opgeslagen.

De brandweer moest tot gisteren nablussen en het stro uit elkaar trekken. Ze droegen ook beschermende mondmaskers omwille van de asbestvezels.
Kristof Pieters De brandweer moest tot gisteren nablussen en het stro uit elkaar trekken. Ze droegen ook beschermende mondmaskers omwille van de asbestvezels.

Vlammen van 10 meter

Buren van de veehouder merkten het vuur als eersten op. "Ik lag net in mijn bed toen mijn vrouw van beneden riep dat er brand woedde bij buurman Chris. Ik keek uit het slaapkamerraam en zag de enorme vuurgloed. De brand was al zeer hevig. De vlammen sloegen zeker 10 meter hoog door het dak. Er ontploften ook twee gasflessen, dat ging gepaard met een grote paddenstoelvormige vuurbal. Omdat we hier soms zeer slechte verbinding hebben met de gsm, verwittigden we de brandweer met het vaste telefoontoestel. Een kwartier later stond de straat al vol brandweerwagens".

Watertekort

Door de omvang van de brand en de afgelegen landelijke weg dreigde er watertekort voor de brandweer. Er werd daarom bijstand gevraagd aan het Nederlandse korps Zeeland. Die legden een watertransportleiding naar de Boskreek, een kleine kilometer verder. Het vuur was moeilijk te bedwingen. Bovendien dreigden muren van de getroffen loods om te vallen. Rond 2 uur had de brandweer het vuur onder controle, maar het nablussen nam nog gisteren nog een hele dag in beslag.


Tot overmaat van ramp bleek het dak te bestaan uit asbestplaten. Die waren door de grote hitte kapot gesprongen waardoor asbestvezels in de rookpluim terecht gekomen zijn. Omwille van het asbestgevaar kwam burgemeester Stanny de Rechter (GeBe) zich ter plaatse van de situatie vergewissen. "Aangezien het dak van de getroffen loods effectief uit asbestplaten bestond, gaan we uit van besmetting", zegt De Rechter. "Via een noordoostelijke wind dreef de rook af richting het Belgische gedeelte van Koewacht. Het is dus niet uitgesloten dat vezels zijn neergekomen in het dorp. Daarom hebben we mensen gevraagd voorzorgsmaatregelen te nemen."


Via de website, bewonersbrieven en Facebook werden inwoners gevraagd om te vermijden dat asbestdeeltjes mee naar binnen worden genomen via schoenen.

Niet inademen

Asbestvezels zijn alleen gevaarlijk als je ze inademt. Als je ze inslikt of ze komen in contact met je huid is er geen gezondheidsprobleem. Het enige dat je moet vermijden is dat je de asbestdeeltjes (ook via schoenen) mee naar binnen zou nemen waar ze dan eventueel later kunnen opwaaien. Ook moeten inwoners groenten of fruit uit de tuin grondig afspoelen met water. De volgende dagen zullen bodemstalen worden genomen in de wijde omgeving van de brandhaard om op die manier de omvang van de verontreiniging te bepalen.