Alerte buurtbewoner levert gouden tip: verdachte aangehouden na reeks diefstallen van werkmateriaal

Johan Van Remoortel heeft zijn aanhangwagen terug. Ook buurman Paul Bruynseels kreeg intussen een seintje van de politie dat zijn materiaal terecht is.
Kristof Pieters Johan Van Remoortel heeft zijn aanhangwagen terug. Ook buurman Paul Bruynseels kreeg intussen een seintje van de politie dat zijn materiaal terecht is.
Het Waasland wordt al maanden geteisterd door dieven die uit zijn op peperduur werkmateriaal. Nu zijn dankzij een gouden tip van een alerte buurtbewoner uit Stekene een heleboel feiten in een klap opgelost. Er is reeds één verdachte aangehouden. Johan Van Remoortel uit Klein-Sinaai kreeg zijn gestolen aanhangwagen intussen terug.

Johan Van Remoortel, zelfstandige in bijberoep, merkte vorige week donderdag op dat zijn aanhangwagen met werkmateriaal, die voor de oprit in de Edgard Tinelstraat in Klein-Sinaai stond geparkeerd, was verdwenen. “Ik was net bezig met de installatie van airco bij een klant en de aanhangwagen zat vol met dure machines en onderdelen”, vertelt hij. “Ik had wel al gehoord dat er veel werd ingebroken in bestelwagens van aannemers, maar je denkt natuurlijk nooit dat het jezelf zal overkomen. Normaal zetten we de aanhangwagen naast ons huis en parkeren we er vervolgens de wagen voor, maar nu was dit uitzonderlijk niet het geval. Anderhalf jaar geleden hadden we ook al camera’s laten installeren aan de woning. Op de beelden is te zien hoe de dief met zijn wagen voorbij ons huis rijdt en wat verder parkeert. We denken dat hij de camera’s had opgemerkt. Het moet een potige kerel geweest zijn, want hij trekt de aanhangwagen in zijn eentje van de oprit.”

Linksboven is de aanhangwagen te zien die de dief (niet zichtbaar in beeld) vervolgens vastmaakt aan zijn eigen voertuig.
rv Linksboven is de aanhangwagen te zien die de dief (niet zichtbaar in beeld) vervolgens vastmaakt aan zijn eigen voertuig.

Johan kocht intussen al heel wat nieuw materiaal aan. “We dachten er nooit iets van terug te zien. De dief was gefilmd, maar de beelden waren van onvoldoende kwaliteit om de dader te kunnen identificeren. Zondag kregen we plots een telefoontje van de politie dat de aanhangwagen was teruggevonden op een parking in een doodlopend straatje ergens in het West-Vlaamse Pittem. Hij stond intussen al te koop op een tweedehandssite, maar aan de hand van het serienummer heeft de politie de rechtmatige eigenaar kunnen opsporen. Opmerkelijk is wel dat de dief er een antidiefstalbeveiliging had op geplaatst. Hij had blijkbaar schrik dat de aanhangwagen gestolen zou worden”, lacht Johan. In de laadruimte vond hij een klein deel van zijn werkmateriaal terug. “De rest heb ik intussen ook kunnen recupereren, want de dader is gevat. Hij heeft de feiten blijkbaar bekend en had nog heel wat andere diefstallen op zijn kerfstok.”

Intussen had de dief er al antidiefstalbeveiliging op geplaatst. Blijkbaar had hij schrik dat de aanhangwagen gestolen zou worden

Johan Van Remoortel

Ook Paul Bruynseels uit de Koebrugstraat werd slachtoffer. “Bij mij is eveneens de aanhangwagen gestolen. De politie kon me bevestigen dat het om dezelfde dader ging, want ze hebben sneeuwkettingen gevonden met een factuur op mijn naam.” Ook hij kreeg maandag bericht dat zijn materiaal terecht was.

Nummerplaten wisselen

De zaak ging aan het rollen dankzij een gouden tip van een buurtbewoner uit Stekene. “Die zag hoe de verdachte nummerplaten aan het wisselen was op een afgelegen plek en alarmeerde de politie”, zegt Johan Van Remoortel. “Op basis van de nummerplaat zijn ze blijkbaar terechtgekomen bij iemand uit Wachtebeke.”

Jan Michiels, commissaris bij de politiezone Puyenbroeck, bevestigt dat er één verdachte is aangehouden en dat een alerte buurtbewoner voor de doorbraak zorgde. “Het gaat om een veelheid aan feiten die hierdoor aan het licht zijn gekomen.” Het gerechtelijk onderzoek loopt, waardoor de politie geen verdere details kan geven.

De twee gedupeerden uit Klein-Sinaai zijn de alerte buurtbewoner alleszins erg dankbaar. “We weten niet om wie het gaat, want anders zouden we deze persoon zeker eens in de bloemetjes willen zetten”, klinkt het.

Nog meer daders op pad

Leo Mares, korpschef van de zone Waasland-Noord, hoopt dat dit een voorbeeld kan zijn voor andere getuigen van verdacht gedrag. “We weten nog niet of deze verdachte deel uitmaakt van een grotere bende, maar er zijn alleszins nog meer daders op pad. Terwijl deze dief in de cel zat, zijn er al nieuwe feiten gepleegd.” Dit was onder meer het geval in de Potterstraat in Sint-Pauwels. Daar werd in de nacht van zondag op maandag ingebroken in een geparkeerde bestelwagen. De dieven gingen aan de haal met werkmateriaal en een laptop. Ook in de Samelstraat was er een inbraak in een bestelwagen. Daar forceerden dieven een slot en sloegen ze een raam in om het werkmateriaal te roven.

Op de camerabeelden is te zien hoe de dief rond 4 uur ‘s nachts met zijn eigen wagen, een Mercedes, stopt ter hoogte van de woning om vervolgens de aanhangwagen met werkmateriaal te stelen.
rv Op de camerabeelden is te zien hoe de dief rond 4 uur ‘s nachts met zijn eigen wagen, een Mercedes, stopt ter hoogte van de woning om vervolgens de aanhangwagen met werkmateriaal te stelen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.