Acteurs uit Brusselse straten geplukt

JEUGDROMANS DIRK BRACKE DEZE ZOMER VERFILMD

Jeugdauteur Dirk Bracke ziet zijn boeken Black en Back verfilmd.
Foto Kristof Pieters Jeugdauteur Dirk Bracke ziet zijn boeken Black en Back verfilmd.
Twee romans van de bekende jeugdauteur Dirk Bracke worden nog deze zomer verfilmd. Het gaat om de verhalen Black en Back, over jeugdbendes in Brussel. De jonge acteurs werden via audities gevonden in de straten van onze hoofdstad.

Voor het verhaal van zijn twee jeugdboeken Black, en het vervolg Back, bracht auteur Dirk Bracke vele uren door met twee politie-inspecteurs, die zich voornamelijk toeleggen op het bestrijden van jeugdbendes in Brussel. Het verhaal dat in Brackes roman verteld wordt, is dat van de vijftienjarig Mavela die lid is van de gevreesde Brusselse jeugdbende Black Bronx. Ze wordt gedwongen te kiezen tussen loyaliteit en liefde wanneer ze halsoverkop verliefd wordt op een Marokkaanse jongen uit de rivaliserende gang 1080. "Het verhaal is fictief maar er zitten veel realistische elementen in", vertelt Bracke. "Zo ben ik gaan praten met een meisje dat was aangesloten bij de bekende bende 'Black Demolition'. Via de procureur heb ik ook toestemming gekregen om met agenten te spreken die dagelijks deze jeugdbendes volgen."

Bo

Het is de tweede keer dat een boek van Bracke verfilmd wordt. De eer viel ook al te beurt aan Het Engelenhuis dat door regisseur Hans Herbots in de zalen werd gebracht onder de naam Bo. De film werd een groot succes. Herbots had ook interesse voor Black maar gaf de fakkel uiteindelijk door aan het jonge regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah, dat eerder Image draaide. Nele Meirhaeghe nam net als voor Bo ook dit keer het scenario voor haar rekening. De opnames starten nog deze zomer. "Zaterdag ga ik voor de eerste maal de repetities bijwonen", vertelt Bracke. "Ik heb me afzijdig gehouden bij het script omdat ik niks ken van film en liever vanop de zijlijn toekijk. Met het productiehuis Caviar heb ik alleszins goed samengewerkt voor Bo. Het project heeft jaren aangesleept en ik ben blij dat de kogel nu eindelijk door de kerk is. Het verheugt me ook dat de jonge acteurs geen bekende koppen zijn maar via castings en Facebook gewoon uit de Brusselse straten geplukt zijn. De twee regisseurs hebben voeling met het thema. Ze zullen de twee boeken in één film gieten. Normaal gezien zal de film in april volgend jaar in de bioscoop te zien zijn."

Syriëstrijders

De tweede film is de kroon op twintig jaar werk. Bracke vierde vorig jaar immers zijn zestigste verjaardag en twintig jaar schrijverschap. In die tijd verkocht hij al 400.000 exemplaren van zijn jeugdboeken en won hij meerdere prijzen. Bovendien werd zijn werk vertaald naar het Deens, Duits, Spaans en Pools. Bracke rust niet op zijn lauweren. Momenteel werkt hij aan een nieuw boek en ook dit keer snijdt hij een actueel thema aan: dat van de jonge Syriëstrijders. "Het boek gaat over een meisje dat naar Syrië reist om er met een jihadstrijder te trouwen. Ik heb voor de research gesproken met specialisten van justitie en enkele journalisten die bekend zijn met het thema. In september moet dit boek, getiteld De Bruid, in de boekhandel liggen."