700 leerlingen op straat voor veilig verkeer

OUDERCOMITÉ TOERMALIJNSCHOOL IJVERT VOOR GEBRUIK CENTRUMPARKING

De kinderen sloten hun verkeersactie af met een dansje in de Kerkstraat.
Yannick De Spiegeleir De kinderen sloten hun verkeersactie af met een dansje in de Kerkstraat.
In de Kerkstraat in Stekene zijn deze week 700 schoolkinderen de straat opgetrokken om actie te voeren voor veilig verkeer aan hun schoolpoort. De verkeerswerkgroep van het oudercomité grijpt de heraanleg van de centrumstraat aan om het thema op de agenda te zetten.

'Wij willen veilig verkeer, u ook mevrouw, meneer?' 'Op de markt geparkeerd, is helemaal niet verkeerd'.


De boodschappen op de spandoeken die de kinderen van vrije basisschool richten aan het adres van autobestuurders waren niet mis te verstaan. Dagelijks vinden 700 kinderen hun weg naar de twee afdelingen van de Toermalijn in de Kerkstraat.


De drukke verkeersas wordt momenteel heraangelegd door de gemeente. Als de straat na nieuwjaar heropent moet één ingreep alvast soelaas brengen. "Zodra de werken in de Kerkstraat beëindigd zijn, wordt het eenrichtingsverkeer ingevoerd vanaf de Sparrenhofdreef richting Heikant. Dit zal zeker al bijdragen tot een veiligere schoolomgeving", weet Mathieu Verschraege van het oudercomité van Toermalijn. "Met deze actie willen we ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen echter ook oproepen om op de centrumparking aan de kerk te parkeren. De parking ligt op wandelafstand van beide schoolgebouwen en op die manier kunnen we chaos aan de schoolpoort vermijden en de veiligheid van onze kinderen verhogen."


Ook het gemeentebestuur van Stekene kwam tijdens de actie poolshoogte nemen in de Kerkstraat. Burgemeester Stany De Rechter en schepen Kris Van Duyse (beiden Gemeentebelangen) konden zich vinden in de oproep van het oudercomité.

Met zelfgemaakte snelheidsbordjes roepen de leerlingen bestuurders op om attent te zijn voor hun veiligheid.
Yannick De Spiegeleir Met zelfgemaakte snelheidsbordjes roepen de leerlingen bestuurders op om attent te zijn voor hun veiligheid.

Voorzichtig

"Bij de heraanleg van de Kerkstraat hebben we de buurt bevraagd en daaruit is de maatregel voortgevloeid om eenrichtingsverkeer in te voeren", verduidelijkt Van Duyse.


Het oudercomité en directieteam van Toermalijn polsten ook voorzichtig naar de mogelijke invoering van een schoolstraat, waarbij gemotoriseerd verkeer tijdens de start en het einde van een schooldag geen toegang krijgt tot de Kerkstraat. "Van een dergelijke maatregel is momenteel geen sprake. Enkele weken voor de straat heropent, zullen we het plan niet meer omgooien. Tegen Pasen willen we de verkeerssituatie wel opnieuw evalueren en bekijken of er bijkomende maatregelen worden ingevoerd", aldus De Rechter.


Om de nieuwe, verkeersveilige situatie aan hun schoolpoort te vieren, sloten de leerkrachten en leerlingen van Toermalijn hun actie af met een dansje op hun 'straplied' in de Kerkstraat die voor de gelegenheid afgesloten was voor het verkeer.