23 jaar cel voor wurgmoord op vriendin

MAXIMUMSTRAF ONNODIG VOLGENS RECHTBANK, GEMENGDE GEVOELENS BIJ FAMILIE SLACHTOFFER

Dennis V.L. aanhoort het vonnis in de rechtbank.
Copyright : Geert De Rycke Dennis V.L. aanhoort het vonnis in de rechtbank.
Dennis V.L. (34) uit Stekene is door de rechter veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf. Hij vermoordde in november 2014 zijn toenmalige vriendin Eva Van Epperzeel. "Het zijn gruwelijke feiten, maar omdat er geen kans is op een herhaaldelijk misdrijf en de man zich goed gedraagt in de gevangenis, is de maximumstraf uitspreken niet nodig", klonk het in de rechtbank.

Dennis V.L. wurgde op 29 november 2014 zijn vriendin Eva Van Epperzeel, toen 26 jaar. De jonge vrouw werd een dag later levenloos in haar woning in de Kiekenhaag gevonden, nadat V.L. zijn broer gebeld had dat hij Eva vermoord had. Zelf was hij op de vlucht in Duitsland, maar uiteindelijk ging hij zichzelf aangeven bij de politie.


De twee hadden zeven jaar een relatie, maar die liep op het laatste niet zo goed meer. Eva was een tijd van huis geweest na een ruzie, maar de twee besloten die bewuste 29 november om alles te proberen uitpraten. De stoppen bij V.L. sloegen echter door, omdat hij dacht dat Eva hem had bedrogen. Terwijl de vrouw in bed lag, joeg hij met een stroomstootwapen een elekrische lading door Eva's lichaam en wurgde haar daarna met blote handen. Vervolgens plakte hij haar mond dicht met tape. Op de kruipzolder in de woning werden ook nog een revolver en munitie gevonden.

Slachtoffer Eva Van Epperzeel.
Kristof Pieters Slachtoffer Eva Van Epperzeel.

Opzoekingen op internet

V.L. bleef beweren dat hij Eva niet met voorbedachte rade, maar wel in een opwelling vermoordde. Maar de rechtbank maakte gisteren in haar vonnis brandhout van die stelling. "Dat de intentie om Eva te doden pas ontstaan zou zijn nadat ze zelf geroepen zou hebben 'schiet maar', klopt niet", zegt rechtbankvoorzitter Marlies Vanden Avenne. "Eva lag overigens op haar buik, ze kon niet eens vooraf zien dat V.L. met het stroomstootwapen op de proppen kwam. Bovendien zijn er vooraf heel wat voorbereidingen genomen, zoals opzoekingen op internet rond 'vergif' en 'passiemoord', en de aankoop van nieuwe batterijen voor de taser en tape. V.L. heeft het die bewuste avond Eva opzettelijk naar haar zin gemaakt om haar te doen blijven en haar dan te vermoorden."


De 27 jaar cel die door de openbaar aanklager tijdens het proces gevorderd was, werd door de rechtbank gewijzigd naar 23 jaar cel. "Er is namelijk een laag recidivengevaar en V.L. gedraagt zich goed in gevangenis. Volgens de deskundigen vallen partnerdoders meestal niet in herhaling. Een straf lager dan de maximale is daarom correct", klinkt het.

"Dader goedkoop vanaf"

De nabestaanden van Eva Van Epperzeel reageren met gemengde gevoelens op het vonnis, zo laten ze via hun advocaat Frédéric Thiebaut verstaan. "23 jaar vinden ze weinig voor de gruwelijke feiten die gepleegd zijn", zegt Thiebaut. "Zijzelf hebben nu eenmaal levenslang gekregen met het verlies van hun dochter en dus vinden ze dat de dader er maar goedkoop vanaf komt. De hele familie zal trouwens nog heel wat tijd nodig hebben om dit allemaal te verwerken. Elke confrontatie die ze met V.L. hadden, was een tegenvaller. Geen enkele keer was er een teken van spijt of schuldinzicht. We hebben bij V.L. maar één keer een gevoel van spijt gezien, toen de openbaar aanklager 27 jaar cel vorderde, maar dat waren tranen uit zelfbeklag. En antwoord op hun vele vragen kwam er ook niet. Gelukkig heeft de rechtbank dat nu in de plaats van V.L. gedaan, door duidelijke stellingen in te nemen."

"Toekomstperspectief"

V.L. zelf hoorde het vonnis haast wezenloos vanop het beklaagdenbankje aan. Daarna werd hij terug naar de gevangenis gebracht, waar hij ondertussen al 2,5 jaar opgesloten zit. De kans bestaat dat de man over vijf jaar, na één derde van zijn straf, weer vrij komt. "We hebben daar toch goede hoop op", zegt zijn advocaat Jef Vermassen. "De meldingen in het vonnis dat er geen recidivengevaar is en over zijn goed gedrag kunnen in zijn voordeel spelen. 23 jaar is een strenge straf, maar het waren ook zware feiten. We kunnen ons hierin vinden, omdat het vonnis toch ook enig toekomstperspectief biedt."